Aplicatii web cu baza de date Oracle

March 1, 2017 | Author: Anonymous | Category: Oracle
Share Embed


Short Description

Aplicatii web cu baza de date Oracle - Free download as Word Doc (.doc / .docx), PDF File (.pdf), Text File (.txt) or re...

Description

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA UNIVERSITATEA DE STAT DIN MOLDOVA

REFERAT LA TEMA : Medii de dezvoltare a aplicatiilor web cu baza de date Oracle

Elaborat de: CRICLIVÎI VICTOR, Masterand, Gr.BD1 Controlat de: BODRUG S.

CHIŞINĂU 2012

Cuprins:

Capitolul I. Medii de dezvoltare a aplicatiilor 1.1 Notiune de mediu de dezvoltare…………………………..3 1.2 Clasificare mediilor de dezvoltare...………………………3 Capitolul II. Baza de date Oracle 2.1 Oracle 11g………………….………………………………7 2.2 Instrumentele de dezvoltare Oracle…………...……………9 2.3 Medii de dezvoltare a aplicatiilor web cu Oracle..................10 2.3.1 Mediul APEX………………………………………...10 2.3.2 Mediul JDeveloper……………………………………16 2.3.3 Mediul Visual Studio…………………………………18 Capitolul III. Aplicatii web cu baza de date Oracle 3.1 Mediul APEX (tutorial video)………………………………24 3.2 Mediul JDeveloper (tutorial video)…………………………25 3.3 Mediul Visual Studio (tutorial video)……………….……26 Concluzii şi recomandări…………………………….…………27 Bibliografie……………………………………………….…….28

2

Capitolul I. Medii de dezvoltare a aplicatiilor 1.1 Notiune de mediu de dezvoltare Un mediu de dezvoltare reprezinta o colectie de instrumente software si hardware care ajuta programatorul la dezvoltarea de aplicatii. Functionalitatea mediilor de dezvoltare tind mereu sa se schimbe, din cauza tehnologiilor perfomante care apar si a cresterii necesitatii utilizatorilor. In ultimii ani setul de instrumente oferit dezvoltatorilor sa extins considerabil. Uneori notiunile de “mediu de programare” si “mediu de dezvoltare a aplicatiilor ” se considera ca fiind sinonime, dar noi vom face o distinctie intre acestea si anume “mediul de programare” suporta numai faza de scriere a codului sursa in ciclul de dezvoltare a software-ului. “Mediu de dezvoltare a aplicatiilor” cuprinde insa automatizarea activitatilor intregului ciclu de dezvoltare a software-ului, care cuprinde deasemenea managementul de configurare si managementul de echipa. Desemenea se are in vedere un mediu de dezvoltare care suporta intretinerea aplicatiei la o scara larga, pe un termen lung.

1.2 Clasificare mediilor de dezvoltare Sint patru categorii, fiecare reprezentind tendinte care au un impact singnificant asupra mediilor – asupra instrumentelor lor, interfetelor utilizator si arhitectura. 1. Medii orientate spre limbaj – sint acele medii care suporta un singur limbaj de programare cu structura si mecanismul apropiata de acest limbaj.

3

MOL(modelul orientat spre limbaj) = ( { structura unica } { instrumente de dezvoltare specifice limbajului } { politica de dezvoltare instrument-determinat } ) Acest mediu tinde sa ne ofere o unica structura. Aceasta structura poate fi independenta de limbaj, sau poate fi o structura care este implicata de limbaj. Mecanismul tinde sa fie instrumentele tipice de dezvoltare ca editoarele, compilatoarele, depanatoarele, browserele si instrumentele system generation. Politica tinde sa fie tipic implicita, la un nivel jos de politica de dezvoltare induse de catre structura si mecanismul modelului. Exemple de MOL sunt : Cedar, CommonLisp, Interlisp, Smalltalk si Ada. 2. Mediu orientat spre structura - Este mediul in care editorul si compilatorul tipic sint schimbate cu un editor cu sintaxa directionata in care structura este creata interactiv fie prin comenzile limbajului de programare sau prin transformarea incrementala. MOS = ( { sintaxa arbori abstracti } { generarea instrumentelor specific } { fortat,incremental, politica de dezvoltare granulatie fina } ) Acest mediu ofera structuri independente de limbaj, tipic sintaxa arbori abstracti. Ceea ce variază între medii este structura de reprezentare semantica asociata cu sintaxa şi mecanismele de determinare a corectitudinii semantice. Exemple de MOS sint: Mentor, Synthesizer Generator, Pecan si Gandalf.

4

3. Mediul – set de instrumente sau Toolkit environments Mediu toolkit ofera o colectie de instrumente specifice unui limbaj cit si instrumente independente de limbajul de programare. Pe linga instrumentele de baza oferite pentru dezvoltare, mai pot fi si intrumente pentru managementul de configuratie si controlul versiunii. Totusi sint citeva restrictii la folosirea instrumentelor. MSI = ( { sistemul de fisiere/sistemul managementului obiectual } { instrumente asortate de dezvoltare } { laissez faire (permite sa faca) } ) Acest mediu ofera ca structura primara un sistem de fisiere sau un sistem a managementului obiectual. Există o mare varietate de mecanisme care variază de la numai o colecţie de instrumente, prin intermediul unui set slab de instrumente integrate, la un set de instrumente strâns integrate. Exemple de MSI sint: UNIX/PWB, VMS VAXset CMS, PCTE, CAIS, DSEE, Arcadia, si PCTE+. 4. Mediu bazat pe metode Mediu bazat pe metode susţine fie o gamă largă de activităţi de proces a software-ului sau se concentreaza pe o anumita specificaţie şi metoda de proiectare. Acest mediu suporta programarea in larg, si deasemenea poate suporta programarea colectiva.

5

MBM = ( { textual,grafic sau reprezentarea intermediara } { instrumente bazate pe metode } { politici specifice metodelor } ) Asa cum este o varietate mare de medii in aceasta clasa, structura pe care ne ofera variaza in conditie de tipurile de metode suportate. De exemplu daca metodele sint bazate pe interfata grafica atunci si structura oferita va fi grafica. Instrumentele sint specifice metodelor : editoare textuale sau grafice, in dependenta de ce limbaj ei anume suporta vizual sau textual; instrumente de analiza asa ca controlul de sintaxa, controlul tipului, analizatori ai starii masinii si dovedirea de teoreme; instrumentele de prezentare; si in unele cazuri instrumente de generare a codului. Exemple de MBM sint: Gist, Refine, Anna, VDM, PROSPECTRA, ISTAR si Software Through Pictures.

6

Capitolul II. Baza de date Oracle 2.1 Oracle 11g Oracle este singura companie din lume care oferă clienţilor pe lângă pachetul integrat de aplicaţii şi infrastructura tehnologică necesară pentru rularea optimă a acestora. Astfel, produsele familiei Oracle 11g: baza de date, serverul de aplicaţii şi un set complet de instrumente de dezvoltare, integrează procese analitice online (OLAP), data mining, data ETL (extraction, translation and loading), Oracle Portal, asigurând cele mai ridicate performanţe la procesarea datelor, precum şi cele mai avansate standarde de fiabilitate, disponibilitate şi securitate. Important în ceea ce priveşte standardele ridicate ale Oracle este faptul că cea mai mare parte din aplicaţiile SAP, PeopleSoft (de curând achiziţionat de Oracle) şi Baan din întreaga lume rulează tot pe baze de date Oracle. Serverul Oracle Application Server 10g este fundamentul liniei de produse Fusion Middleware, care începe să stea la baza diverselor pachete de aplicaţii Oracle. Oracle Application Server 10g este primul produs middleware ce simplifică managementul aplicaţiilor ce rulează într-un mediu grid computing. Păstrând facilităţile oferite de versiunea anterioară, Oracle Application Server 10g permite clienţilor să răspundă mult mai uşor la cerinţele mereu schimbătoare ale proceselor de afaceri, venind cu noi funcţionalităţi pentru creşterea resurselor de calcul şi integrarea de aplicaţii şi servicii Web. Arhitectura enterprise grid computing poate să reducă în mod spectaculos timpul, efortul de lucru şi costurile administrării IT prin integrarea de servere standard, echipamente de stocare şi aplicaţii software existente.

7

Baza de date Oracle este o colectie de date. Oracle stocheaza aceste date folosind modelul relational. Acest termen se refera atât la datele fizice cât si la structurile logice de memorie si la procesele din fundal. O baza de date relationala este definita pur si simplu ca un model de date care este vizualizat de utilizatorii lui exclusiv sub forma unor tabele. Un tabel este o matrice bidimensionala formata din linii si coloane, în figura 2.1.1 este ilustrat un tabel. Ori de câte ori sunt modificate datele într-o baza de date Oracle, se modifica si tabelul sau datele acestuia, în sfârsit, într-o baza de date relationala, orice date care sunt rezultatul unei interogari sunt prezentate utilizatorului in formatul coloana/linie. Coloana Rând Last Name First Name Address

City

State ZIP Code

Fig.2.1.1

Oracle este cel mal utilizat sistem de gestiune a bazelor de date relationale (SGBDR) din intreaga lume. El reprezintã nucleul liniei de produse oferite de Oracle Corporation, care include, printre altele, un set de instrumente de dezvoltare a aplicatiilor din a patra generatie, instrumente de raportare si utilitare.

8

2.2 Instrumentele de dezvoltare Oracle Oracle oferă cel mai complet şi integrat set de instrumente din domeniu pentru dezvoltarea aplicaţiilor, dezvoltarea bazelor de date şi business intelligence pentru compatibilizare cu orice metodă de dezvoltare, platformă tehnologică sau sistem de operare.

9

2.3 Medii de dezvoltare a aplicatiilor web cu Oracle 2.3.1

Oracle Application Express (APEX)

Oracle Application Express este o unealta de dezvoltare rapida a aplicatiilor web pentru baza de date Oracle. Folosind doar un web browser si putina programare, se pot dezvolta aplicatii profesionale rapide si securizate. Datorita trasaturile incluse precum teme pentru interfata cu utilizatorul, controale navigabile, handlere pentru formulare si rapoarte flexibile, Oracle Application Express accelereaza procesul dezvoltarii aplicatiilor. Din punctul de vedere al utilizatorului final, aplicatiile incarcate au nevoie doar de un browser si de acces la o baza de date Oracle cu Application Express. APEX se instaleaza impreuna cu baza de date Oracle si este compus din date in tabele si cod PL/SQL. Indiferent daca rulati mediul de dezvoltare al Oracle Application Express sau o aplicatie creata cu Oracle Application Express, procesul este acelasi. Browserul trimite o cerere URL care este tradusa intr-un apel PL/SQL corespunzator. Dupa ce baza de date proceseaza apelul PL/SQL, rezultatele sunt afisate inapoi in browser sub format HTML. Acest ciclu se petrece de fiecare data cand se cere sau se trimite o pagina. Statutul sesiunii aplicatiei este gestionat in cadrul tabelelor bazei de date din cadrul Oracle Application Express. Nu este folosita o conexiune dedicata cu baza de date. In schimb, fiecare cerere este realizata printr-o noua sesiune a bazei de date, consumand resurse minime ale procesorului.Oracle HTTP Server foloseste plug-in-ul mod_plsql pentru a comunica cu motorul Oracle Application Express din cadrul bazei de date Oracle. Acesta functioneaza ca un broker intre serverul de web si obiectele Oracle Application Express din baza de date. Mai exact, mapeaza cererile browser-ului in apeluri de proceduri stocate printr-o conexiune SQL*Net.

10

Figura urmatoare ilustreaza arhitectura Oracle Application Express folosind Oracle HTTP Server si mod_plsql.

Fig.2.3.1 Arhitectura Oracle Application Express

Trebuie notat faptul ca aceasta arhitectura “three tier” este alcatuita din urmatoarele componente:  browser de Web  server HTTP (Apache) cu mod_plsql  baza de date Oracle ce contine APEX.

Avantajele Oracle HTTP Server (Apache) cu mod_plsql sunt:  separa segmentul din mijloc de segmentul bazei de date  este util pentru mediile Oracle Real Application Clusters (RAC) Principalele componente ale Oracle Application Express sunt:   

Application Builder: folosit pentru crearea de aplicaţii noi sau a unor pagini HTML pentru aplicaţiile existente; SQL Workshop: folosit pentru a crea, a vedea şi a putea modifica obiectele din baza de date, folosind o interfaţă Web. Data Workshop: folosit pentru a importa sau exporta date în sau din baza de date 11

Motorul Application Express transpune si proceseaza pagini. De asemenea, realizeaza urmatoarele task-uri:  Managementul starii sesiunii  Serviciile de autentificare  Serviciile de autorizare  Controlul fluxului de pagini  Procesarea validarilor Oracle Application Express permite unei singure baze de date Oracle sa devina un grup de lucru impartit de mai multi useri. Utilizatorii pot accesa APEX folosind un browser Web fara a instala software aditional. Zona unde se dezvolta aplicatii se numeste zona de lucru sau workspace. Un workspace este o baza de date virtuala ce permite multiplilor useri sa lucreze in cadrul aceluiasi APEX instalat, in timp ce isi pot pastra obiectele, datele si aplicatiile private. Se pot crea diferite zone de lucru dedicate anumitor dezvoltatori sau proiecte.

Imaginea 2.3.1 Relatia dintre programatori, zonele de lucru si baza de date 12

Imaginea data ilustreaza relatia dintre useri si dezvoltatori, zone de lucru si schemele bazei de date. Cand se creaza un workspace, acesta este asociat cu o schema noua sau deja existenta in baza de date. O singura schema poate fi asociata uneia sau mai multor zone de lucru.

Utilizatorii uneltei APEX pot detine diferite roluri si privilegii, printre care:  Administratori de zone de lucru sunt userii care realizeaza task-uri specifice de administrare pe un workspace, cum ar fi gestionarea conturilor utilizatorilor,monitorizarea activitatii zonei de lucru si verificarea anumitor fisiere.  Dezvoltatorii sunt useri care creaza si editeaza aplicatii.  Utilizatorii finali nu au drepturi de dezvoltare. Se pot defini astfel incat ei sa acceseze aplicatii care nu folosesc o schema de autentificare externa.  Administratorii Oracle Application Express sunt super-utilizatori care gestioneaza o intreaga instanta folosind aplicatia Application Express Administration Services.

Imaginea urmatoare ilustreaza diferiti utilizatori cu diverse roluri ce acceseaza mediul de dezvoltare al APEX, serviciile de administrare ale APEX si aplicatiile publicate.

13

Imaginea 2.3.2 Rolurile utilizatorilor APEX Imaginea urmatoare ne ofera un exemplu de o instanta APEX cu un singur user cu drepturi depline de administrator APEX, administrator de workspace si de dezvoltator.

Imaginea 2.3.3 Instanta APEX cu un singur user cu drepturi depline 14

2.3.2

Mediul JDeveloper

Oracle Application Server 10g Java Edition include: Oracle Application Server Containers pentru J2EE, care face din produsul Oracle cel mai rapid şi mai performant server de aplicaţii J2EE; Oracle JDeveloper - cel mai complet mediu de dezvoltare J2EE şi servicii Web; Oracle Application Server TopLink - cea mai evoluată aplicaţie Java relaţională; Oracle HTTP Server - server Web fiabil şi sigur bazat pe Apache; Oracle Enterprise Manager - cea mai eficientă interfaţă de gestionare a aplicaţiilor. Cu JDeveloper, Oracle Application Server 10g Java Edition permite accelerarea dezvoltării de aplicaţii la cele mai ridicate standarde calitative, prin intermediul unui singur mediu de dezvoltare deplin integrat ce acoperă întregul ciclu de viaţă al aplicaţiilor. Oracle Application Server 10g Java Edition suportă cele mai evoluate standarde deschise, incluzând J2EE (cu JMS şi JCA), J2SE, J2ME, XML (DOM, SAX, XML Schema, JAXP si XSL), Web Service (SOAP, WSDL, UDDI, WS-I Basic Profile), UML, XML, WebDAV si SQL. Dezvoltatorii de aplicaţii pot beneficia, de asemenea, de suportul încorporat de Oracle JDeveloper pentru software open source precum Struts, JUnit, Ant si CVS.

Oracle JDeveloper este parte integrată a suitei Oracle Internet Developer Suite şi este un mediu de dezvoltare care înglobează J2EE, XML şi suport end-to-end pentru aplicaţiile şi serviciile Web de mare performanţă. Oracle JDeveloper 10g oferă un mediu de dezvoltare integrat, având facilitate de modelare, programare, testare, optimizare şi utilizare, care acoperă întregul ciclu de viaţă a unei aplicaţii J2EE (Imaginea 2.3.4). În această versiune a JDeveloper, un aspect important este evidenţiat prin 15

dezvoltarea vizuală şi declarativă în combinaţie cu Application Developement Framework (ADF). Împreună, acestea oferă atât dezvoltatorilor Java experimentaţi, cât şi celor începători, modalităţi diverse de a realiza aplicaţii integrate. Oracle JDeveloper 10g oferă instrumente de baze de date integrate, acceptând standarde de comunicaţie Java DataBase Connectivity (JDBC), dar şi Open DataBase Connectivity (ODBC). Nu există nici un fel de restricţii în manipularea bazelor de date. Astfel, se pot crea/actualiza scheme, tabele, viziuni, declanşatori (triggers), sinonime,secvenţe, pachete, funcţii sau clase Java. Se pot utiliza, de asemenea, instrumente de tip wizard pentru crearea, ştergerea sau modificarea obiectelor bazei de date.

Imaginea 2.3.4 Facilitatile Oracle JDeveloper În cele mai multe cazuri, Oracle JDeveloper elimină necesitatea de a folosi în paralel alte instrumente de dezvoltare, având integrate atât editoare pentru scrierea de cod, cât şi alte medii de dezvoltare necesare. Printre editoarele incluse în JDeveloper se numără: un editor XML, editoare grafice XSD şi HTML/JSP, un editor UI pentru componentele Swing şi un editor pentru PL/SQL. Aşadar, Oracle JDeveloper oferă soluţii inovatoare care unifică mediile Java, 16

XML şi SQL cu debugger-ul Java (considerat cel mai rapid), fiind destinat specialiştilor, care au experienţă în analiză, proiectare şi programare. Tehnologia Oracle permite dezvoltarea extrem de simplă şi de stabilă a aplicaţiilor Java şi a serviciilor Web utilizând Oracle Application Server şi Oracle JDeveloper. Astfel, dezvoltatorii pot acum să creeze aplicaţii ce pot fi livrate simultan portal-urilor Web şi domeniilor din sfera de business intelligence, utilizând, în acest scop, doar standardele serviciilor Web larg acceptate de industrie. Prin urmare, JDeveloper se prezintă drept un mediu de dezvoltare care acoperă întregul ciclu de viaţă al unei aplicaţii, vizual, uşor de învăţat, perfect integrat cu aplicaţiile Oracle şi cu baza de date proprie, dar şi cu alte tipuri de baze de date.

17

2.3.3 Mediul Visual Studio

Microsoft Visual Studio este un mediu de dezvoltare integrat (IDE) de la Microsoft. Acesta poate fi utilizat pentru a dezvolta în consolă şi interfaţă grafică aplicaţii Windows Forms, site-uri web, aplicaţii şi servicii web, atât în cod nativ cât şi în cod administrat, pentru toate platformele suportate de către Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework şi Microsoft Silverlight. Visual Studio include un code editor ce suportă aşa numitele IntelliSense şi code refactoring. Debugger-ul lucrează atât ca debugger la nivel de sursă cât şi ca debugger la nivel de cod maşină. Alte instrumente integrate ar fi designer-ul de ferestre pentru aplicaţiile Graphical User Interface, designer web şi designer-ul database schema. Limbajele de programare incluse de Visual Studio sunt C/C++, VB.NET, C#. Suportul pentru alte limbaje, cum ar fi Chrome, F#, Python şi Ruby, este pus la dispoziţie prin intermediul unor servici ce sunt instalate separat. Visual Studio 2008, lansat pe 19 noiembrie 2007, acesta este concentrat pe dezvoltarea de aplicaţii Windows Vista şi Web. Conţine un nou designer Windows Presentation Foundation şi un nou editor HTML. În schimb J# nu este inclus. Visual Studio 2008 lucrează cu .NET Framework 3.5, dar poate susţine şi aplicaţii create cu versiuni .NET Framework anterioare. De asemenea, aduce fucţionalităţi noi în ceea ce priveşte controalele ASP.NET, integrarea ASP.NET AJAX într-o pagină web, Intellisense pentru JavaScript şi suport pentru debugging. 18

.NET este un cadru (Framework) de dezvoltare software unitarã care permite realizarea, distribuirea si rularea aplicatiilor-desktop Windows si aplicatiilor WEB. Tehnologia .NET pune laolalta mai multe tehnologii (ASP, XML, OOP, SOAP, WDSL, UDDI) si limbaje de programare (VB, C++, C#, J#) asigurând totodatã atât portabilitatea codului compilat între diferite calculatoare cu sistem Windows, cât si reutilizarea codului în programe, indiferent de limbajul de programare utilizat. .NET Framework este o componentã livrata împreuna cu sistemul de operare Windows. De fapt, .NET 2.0 vine cu Windows Server 2003, se poate instala pe versiunile anterioare, pâna la Windows 98 inclusiv; .NET 3.0 vine instalat pe Windows Vista si poate fi instalat pe versiunile Windows XP cu SP2 si Windows Server 2003 cu minimum SP1. Pentru a dezvolta aplicatii pe platforma .NET este bine sa avem 3 componente esentiale: • un set de limbaje (C#, Visual Basic .NET, J#, Managed C++, Smalltalk, Perl, Fortran, Cobol, Lisp, Pascal etc), • un set de medii de dezvoltare (Visual Studio .NET, Visio), • si o biblioteca de clase pentru crearea serviciilor Web, aplicatiilor Web si aplicatiilor desktop Windows. Când dezvoltam aplicatii .NET, putem utiliza: • Servere specializate - un set de servere Enterprise .NET (din familia SQL Server 2000, Exchange 2000 etc), care pun la dispozitie functii de stocare a bazelor de date, email, aplicatii B2B (Bussiness to Bussiness – comert electronic între partenerii unei afaceri). • Servicii Web (în special comerciale), utile în aplicatii care necesita identificarea utilizatorilor (de exemplu, .NET Passport - un mod de autentificare folosind un singur nume si o parola pentru toate site-urile vizitate

19



Servicii incluse pentru dispozitive non-PC (Pocket PC Phone Edition,

Smartphone, Tablet PC, Smart Display, XBox, set-top boxes, etc.) ASP.NET este tehnologia Microsoft care permite dezvoltarea de aplicaþii web moderne, utilizând platforma Microsoft .NET cu toate beneficiile sale. Pentru a întelege procesul de realizare a unui site web cu ASP.NET este important sã cunoastem modul în care functioneazã comunicarea între browser si serverul web. Acest proces este format din urmatoarele etape principale: 1. Browserul Web initiaza o cerere (request) a unei resurse catre serverul Web unde este instalata aplicatia dorita. 2. Cererea este trimisa serverului Web folosind protocolul HTTP. 3. Serverul Web proceseaza cererea. 4. Serverul web trimite un raspuns browserului folosind protocolul HTTP. 5. Browserul proceseaza raspunsul în format HTML, afisând pagina web. 6. Utilizatorul poate introduce date (sa spunem într-un formular), apasa butonul 7. Submit si trimite date înapoi catre server. 8. Serverul Web proceseaza datele. 9. Se reia de la pasul 4. Serverul web primeste cererea (request), iar apoi trimite un raspuns (response) înapoi catre browser, dupa care conexiunea este închisa, si sunt eliberate resursele folosite pentru procesarea cererii. Acesta este modul de lucru folosit pentru afisarea paginilor statice (datele dintr-o pagina nu depind de alte date din alte pagini sau de alte actiuni precedente ale utilizatorului) si nici o informatie nu este stocata pe server. În cazul paginilor web dinamice, serverul poate sa proceseze cereri de pagini ce contin cod care se executa pe server, sau datele pot fi salvate pe server între doua 20

cereri din partea browserului. Trimiterea datelor de la browser catre server se poate realiza prin metoda GET sau POST. Prin GET, URL-ul este completat cu un sir de caractere (QueryString) format din perechi de tipul cheie = valoare separate prin &. Exemplu: GET /getPerson.aspx?Id=1&city=Cluj HTTP/1.1

Folosind POST, datele sunt plasate în corpul mesajului trimis serverului: Exemplu: POST /getCustomer.aspx HTTP/1.1 Id=123&color=blue Prin Get nu se pot trimite date de dimensiuni mari, iar datoritã faptului ca datele sunt scrise în URL-ul browser-ului, pot aparea probleme de securitate. De aceea, de preferat este sa se foloseasca metoda POST pentru trimiterea de date. Trimiterea datelor înapoi catre server este numita deseori PostBack. Actiunea de PostBack poate fi folosita atât cu metoda GET cât si cu metoda POST. Pentru a sti daca se trimit date (POST) sau pagina este doar ceruta de browser (GET), cu alte cuvinte pentru a sti daca pagina curenta se încarca pentru prima data sau nu, în ASP.NET se foloseste o proprietate a clasei Page numita IsPostBack. Pentru adaugarea unei baze de date proiect, din meniul Add Item se alege Database dorit. Baza de date va fi adaugata în directorul App_data al proiectului. Legatura între baza de date si controalele html se realizeaza prin intermediul obiectului SqlDataSource. Din meniul contextual asociat acestui obiect se alege optiunea Configure Data Source, se alege baza de date, si se construieste interogarea SQL pentru regasirea datelor. 21

La aceasta sursa de date se pot lega controale de afisare a datelor cum ar fi: GridView, Detailview, FormView. Din meniul contextual asociat acestor controale se alege optiunea Choose data source, de unde se alege sursa de date. ADO.NET (ActiveX Data Objects) reprezinta o parte componenta a nucleului .NET Framework ce permite conectarea la surse de date diverse, extragerea, manipularea si actualizarea datelor. De obicei, sursa de date este o baza de date, dar ar putea de asemenea sa fie un fisier text, o foaie Excel, un fisier Access sau un fisier XML. Componentele principale ale ADO.NET sunt DataSet ai Data Provider. Ele au fost proiectate pentru accesarea si manipularea datelor.

Imaginea 2.3.5 .NET Framework include SQL Server.NET Data Provider pentru interactiune cu Microsoft SQL Server, Oracle Data Provider pentru bazele de date Oracle si OLE DB Data Provider pentru accesarea bazelor de date ce utiliteaza tehnologia OLE DB pentru expunerea datelor (de exemplu Access, Excel sau SQL Server versiune mai veche decât 7.0) Furnizorul de date permite unei aplicatii sa se conecteze la sursa de date, executa 22

comenzi si salveaza rezultate. Fiecare furnizor de date cuprinde componentele Connection, Command, DataReader si DataAdapter. Înainte de orice operatie cu o sursa de date externa, trebuie realizata o conexiune (legatura) cu acea sursa. Clasele din categoria Connection (SQLConnection, OleDbConnection etc.) contin date referitoare la sursa de date (locatia, numele si parola contului de acces, etc.), metode pentru deschiderea/închiderea conexiunii, pornirea unei tranzactii etc. Aceste clase se gasesc în subspatii (SqlClient, OleDb etc.) ale spatiului System.Data. În plus, ele implementeaza interfata IdbConnection. Pentru deschiderea unei conexiuni prin program se poate instantia un obiect de tip conexiune, precizându-i ca parametru un sir de caractere continând date despre conexiune.

23

Capitolul III. Aplicatii web cu baza de date Oracle 3.1 Mediul APEX In acest subcapitol vom crea o aplicatie web in mediul APEX, sursa de date fiind baza de date Oracle descrisa mai jos.

Vom folosi tabelele Voluntari, Project si Orar_Job pentru a va demonstra cum se creeaza o simpla aplicatie web. Procesul de creare a aplicatie web va fi prezentat sub forma unui tutorial video.

24

3.2 Mediul JDeveloper In acest subcapitol vom crea o aplicatie web in mediul JDeveloper, sursa de date fiind baza de date Oracle 11g instalata pe masina locala.

Procesul de creare a aplicatie web va fi prezentat sub forma unui tutorial video.

25

3.3 Mediul Visual Studio In acest subcapitol vom crea o aplicatie web in mediul Visual Studio, sursa de date fiind baza de date Oracle 11g instalata pe masina locala.

Procesul de creare a aplicatie web va fi prezentat sub forma unui tutorial video.

26

Concluzie Tot mai multe medii de dezvoltare ofera posibilitatea de creare a aplicatiilor web cu ajutorul SGBD-ului Oracle. Mediile studiate in aceasta lucrare ne ofera ca intr-un scurt timp si fara mare efort sa fie dezvoltate aplicatii web, atit in mod de design cit si in cod. Avind cunostinte in limbajul declarativ SQL, limbajul procedural PL/SQL si ceaia ce tine de programarea web ca html, css,xml cu usurinta de descurci cu crearea de aplicatii web cu o sursa de date externa. Personal mi-a placut foarte mult sa lucrez in mediu Jdeveloper elaborat de compania Oracle, din aceasta cauza cred ca e mai reusit. Are mai multe instrumente de lucru si o interfata destul de placuta si organizata.

27

Bibliografie 1. Ce este un mediu de dezvoltare http://searchsoftwarequality.techtarget.com/definition/developmentenvironment 2. Mediu de dezvoltarehttp://ro.wikipedia.org/wiki/Mediu_de_dezvoltare 3. Ce este Oraclehttp://www.scritube.com/stiinta/informatica/oracle/Ce-este-Oracle-De-ceOracle511014113.php 4. Soluţii Oracle pentru integrarea aplicaţiilorhttps://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:R2bvbWDCaQJ:www.sinf.ase.ro/cursuri/integrare/curs%252010.doc+mediu+de+dezvoltare+Oracle+Jdeveloper&hl=mo &gl=md&pid=bl&srcid=ADGEESgd_HAAs3iBrD4fLmZB4lIMfDRAFLqkDvjV1rqTMF5d1KQ9kBeIzOfdBpl66yNQ7unkK9hu50NjGTwzTxI0r4VQhq4knCHM0R6UJpzDrTwD9Sb8QrCB5bwUimNGvwaTAfQNry&sig=AHIEtbR_yK78wY3ZsR2qFjWuWxw9b6aP9w &pli=1

5. Oracle Application Expresshttp://www.scribd.com/popivl1/d/45190303/31-Oracle-Application-ExpressAPEX-24 6. Apex-http://www.scribd.com/popivl1/d/45190303/31-Oracle-ApplicationExpress-APEX-24 7. Oracle Jdeveloper tutorialhttp://docs.oracle.com/cd/E18941_01/tutorials/jdtut_11r2_51/jdtut_11r2_51 _2.html 8. ASP.NET -http://www.uav.ro/files/finalizare/Disertatie_NastasescuL.pdf 9. Tehnologii web ASP.NEThttp://thor.info.uaic.ro/~busaco/teach/courses/web/presentations/webASP.NET.pdf 10.Aplicatii ASP.NET - http://users.cs.tuiasi.ro/~igavrila/sdm2011/l08sd.pdf 11.Aplicatii Web cu C# si ASP.NET http://studentclub.ro/florins/pages/6225.aspx 12.Three way to submit form data ASP.NET -http://mrbool.com/Three-waysto-submit-form-data-Course-ASP-NET-4-and-Visual-Studio-2010-Lesson5/21277 13.Data Binding against Objects http://webproject.scottgu.com/CSharp/Data/Data.aspx 28

View more...

Comments

Copyright © 2017 DATENPDF Inc.