Nota Tambahan 2 Novel Jendela Menghadap Jalan 2017

September 30, 2018 | Author: Anonymous | Category: Documents
Share Embed


Short Description

Novel Jendela Menghadap Jalan & Novel Songket Berbenang Emas .... Huraikan dua nilai kemanusiaan yang terdapat dalam...

Description

1 Novel Jendela Menghadap Jalan & Novel Songket Berbenang Emas Soalan 1

Berdasarkan sebuah novel yang anda kaji, huraikan latar masyarakat yang masyarakat yang dipaparkan dalam novel tersebut. (7 markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Masyarakat kampung

Novel Songket Berbenang Emas Masyarakat kampung

1. Masyarakat kampung yang tinggal di Kampung Sentosa terdiri daripada Haji Abdul Rahman, datuk Lili, Abang Rashid, Seman, Che Jah dan lain-lain.

1. Masyarakat kampung yang tinggal di Kampung Parit Haji Rais. Haji Sulaiman merupakan ketua kampung di situ. Masyarakat kampung yang lain ialah Mak Aji, Aton, Embong, Tauke Lim dan lainlain.

2. Masyarakat kampung yang masih berpegang kepada cara hidup tradisi. Contohnya, rumah penduduk di Kampung Sentosa jendelanya menghadap jalan.

2. Masyarakat kampung yang hidup bekerjasama antara satu sama lain setelah dinasihati oleh Haji Sulaiman semasa gotong-royong untuk sambutan Majlis Maulidur Rasul.

3. Masyarakat kampung yang masih percaya kepada perubatan tradisional. Datuk Lili merupakan seorang yang pakar dalam perubatan tradisional dengan menggunakan herba. Masyarakat yang saling membantu

Masyarakat yang saling membantu

1. Geetha dan Danel membantu Lili menyelesaikan masalah kubah surau di Kampung Sentosa .

1. Haji Sulaiman selaku ketua kampung membantu keluarga Dahlia menyelesaikan masalah emak Dahlia yang menghidap tekanan perasaan.

2. Datuk Lili membantu pesakitnya, Puan Letchumi dan Puan Hamimah mendapatkan rawatan menggunakan perubatan tradisional.

2. Tauke Lim membantu memberi hutang kepada keluarga Dahlia.

3.Lili dan Kak Mimah membantu menyelesaikan masalah keganasan rumah tangga yang dialami oleh keluarga Che Jah.

3. Penduduk kampung membina rumah Embong semula, setelah rumah musnah dilanda banjir.

Masyarakat yang ikhlas dalam membantu orang lain.

Masyarakat yang ikhlas dalam membantu orang lain

1. Datuk Lili ikhlas membantu Che Jah dan anak-anaknya walaupun berdepan dengan pelbagai tohmahan daripada segelintir penduduk kampung.

1. Tauke Lim ikhlas membantu memberi hutang kepada keluarga Dahlia. 2. Haji Sulaiman ikhlas membantu menyelesaikan masalahnya.

Embong

2. Lili ikhlas membantu Che Jah menyelesaikan masalah keganasan rumah tangganya.

3. Najib ikhlas membantu Dahlia membawa adiknya, Anggerik yang demam ke klinik.

Masyarakat yang insaf akan kesilapannya.

Masyarakat yang insaf akan kesilapannya

1. Haziq dan Rafik akhirnya insaf akan kesilapan mereka terlibat dalam gejala sosial seperti mencuri harta orang kampung dan menagih dadah.

1. Abu Bakar insaf akan kesilapannya yang suka membuang masa dengan rakan-rakannya. 2. Abu Bakar juga insaf akan kesalahannya yang telah mencuri kambing milik bapanya sendiri. 3. Nek Kiah akhirnya insaf akan sikapnya terhadap keluarga Dahlia apabila Dahlia dan emaknya yang banyak membantu beliau ketika sakit sedangkan anak-anak yang selama ini amat disayangi langsung tidak menziarahinya.

2 Masyarakat yang bertanggungjawab

Masyarakat yang bertanggungjawab

1. Datuk bertanggungjawab menjaga Lili sepanjang dia menghabiskan cuti persekolahannya di kampung.

1. Haji Sulaiman bertanggungjawab membantu anak buahnya,Embong yang menghadapi masalah isterinya yang mengalami masalah mental dan masalah kewangan.

2. Datuk bertanggungjawab membantu merawat pesakit yang datang berubat dengan menggunakan kaedah perubatan tradisional.

2. Haji Sulaiman bertanggungjawab menyuruh penduduk kampung membantu membina rumah Embong semula yang musnah akibat banjir.

Masyarakat yang terlibat dalam gejala sosial

Masyarakat remaja yang terlibat dalam gejala sosial

1. Anak-anak Che Jah iaitu Rafik dan Haziq suka mencuri harta benda penduduk kampung dan terlibat dalam penagihan dadah.

1. Abu Bakar, adik Dahlia suka berfoya-foya dengan rakan-rakannya. 2. Abu Bakar sanggup mencuri kambing milik bapanya sendiri.

2. Suami Che Jah, Seman suka bermain judi.

Soalan 2 Dalam sesebuah novel, terdapat peristiwa-peristiwa yang menarik perhatian pembaca. Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, pilih satu  peristiwa yang menarik dan menarik dan nyatakan sebab peristiwa itu berjaya menarik perhatian anda. anda. (8 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Peristiwa mengubati pesakit

Novel Songket Berbenang Emas Peristiwa menyelamatkan nyawa orang lain

1. Datuk Lili menyembuhkan penyakit Puan Letchumi, ibu Geetha dengan menggunakan rawatan tradisional melalui penggunaan herba.

1. Dahlia sanggup terjun ke dalam sungai untuk menyelamatkan Said yang lemas.

2. Datuk Lili merawat Kak Mimah yang menghidap penyakit gout dengan menggunakan tumbuh-tumbuhan herba seperti mas cotek, pegaga, daun sirih,daun belimbing dan sebagainya. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana penggunaan herba dalam perubatan tradisional ini dapat membantu menyembuhkan pesakit yang tidak mahu pergi ke hospital kerana kos rawatan yang tinggi.

Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana sifat berani yang ada pada Dahlia yang sanggup menghadapi sebarang risiko dalam menyelamatkan nyawa orang lain ini jarang dimiliki oleh orang lain. Walaupun Dahlia seorang gadis, namun dia berani terjun ke dalam sungai yang berarus deras itu demi menyelamatkan nyawa orang lain.

2. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana datuk Lili bersedia membantu sesiapa sahaja yang menghidap penyakit dengan perubatan tradisional. Kita  juga perlu membantu orang yang memerlukan bantuan jika kita mempunyai kepakaran dalam apa-apa bidang. Peristiwa surau

menyelesaikan

masalah

kubah

Peristiwa keluar dari asrama demi kepentingan keluarga

1. Lili , Geetha, Danel mewakili golongan remaja yang bekerjasama untuk menyelesaikan masalah orang-orang kampung yang kurang bersetuju dengan pembinaan masjid baharu, sebaliknya hanya

1. Dahlia sanggup berkorban dengan keluar dari asrama kerana ingin menguruskan adik-adiknya yang masih kecil setelah ibunya dimasukkan ke hospital akibat kemurungan. Walaupun peperiksaan STPM hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi, Dahlia selaku anak sulung tidak mementingkan

3 mahu kubah dipasang di surau yang sudah lama usianya.

dirinya sendiri dan sanggup berkorban keluarganya yang dilanda musibah.

Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana walaupun Geetha dan Danel berlainan bangsa dan agama, mereka sanggup membantu Lili yang beragama Islam untuk menyelesaikan masalah berkaitan dengan surau di Kampung Sentosa. Peristiwa mengenai semangat setiakawan yang tinggi 1. Lili telah diculik oleh Rafiq dan Haziq. Hal ini telah menggemparkan seluruh penduduk kampung. Dia telah dilarikan dan disembunyikan di sebuah tempat. Namun begitu, dek rasa tanggungjawab terhadap rakan masih utuh dalam diri Danel, dia telah berusaha untuk menjejaki Lili dan dia akhirnya telah berjaya menyelamatkan Lili daripada dua beradik itu. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana Danel telah menunjukkan semangat setiakawan yang tinggi dan berusaha menyelamatkan Lili yang diculik oleh Rafiq dan Haziq.

Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana Dahlia sanggup berkorban dan lebih mengutamakan kepentingan keluarga daripada kepentingan dirinya sendiri yang akan menduduki peperiksaan STPM tidak lama lagi.

Peristiwa anak yang patuh akan ibunya

Peristiwa sikap membantu dalam diri

1. Lili tidak mahu pulang ke kampung ibunya kerana masa cutinya telah diaturkan dengan pelbagai aktiviti bersama rakan-rakannya.  Akan tetapi, ibunya berkeras mahu menghantarnya ke kampung dengan alasan yang pelbagai. Akhirnya, Lili akur kerana dia percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya dan dia perlu patuh akan kehendak ibunya. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana sebagai seorang anak yang patuh akan kata ibunya, Lili sanggup mengetepikan kehendak diri sendiri kerana dia percaya perancangan ibunya pasti mempunyai hikmah.

Peristiwa memaafkan kesalahan orang 1. Lili memaafkan kesalahan Rafik dan Haziq yang telah menculiknya, walaupun tindakan mereka itu tidak baik. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana kesanggupan Lili memaafkan orang yang pernah menculiknya memberikan pengajaran kepada saya supaya kita mestilah memaafkan kesalahan orang lain walaupun orang tersebut pernah melakukan perkara yang tidak baik kepada kita.

demi

Peristiwa mengenai perkara mistik 1. Pada mulanya, ibu Dahlia tiba-tiba sahaja gila dan dimasukkan ke dalam hospital. Keadaan menjadi semakin pelik apabila binatang berbisa, iaitu ular mula mengganggu keluarga Dahlia. Semuanya terungkai apabila Abu Bakar, adik Dahlia telah menjumpai kain kuning yang usang ditanam di bawah rumah mereka. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana pelbagai perkara pelik dan malang yang berlaku dalam keluarga Dahlia secara bertimpatimpa seolah-olah seperti dirancang.

1. Dahlia yang membantu anak Aton, Said yang kelemasan di dalam sungai. Pada mulanya, Dahlia ternampak Said bermandi-manda di dalam sungai di hadapan rumahnya. Namun, tiba-tiba sahaja Said lemas. Dahlia mengambil keputusan untuk terjun ke dalam sungai dan menyelamatkan Said. Malangnya, derasan air sungai bermaharajalela ketika itu. Said mati lemas dan niat baik Dahlia itu disalah ertikan. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana walaupun tidak pandai berenang, Dahlia tetap memberanikan diri terjun ke sungai untuk menyelamatkan Said. Dia bagaimanapun gagal menyelamatkan Said yang telah lemas.

Peristiwa sanggup membantu orang lain tanpa mengira bangsa dan agama 1. Tauke Lim menyumbangkan barang-barang keperluan untuk Majlis Mauludir Rasul yang diadakan di Kampung Parit Haji Rais, walaupun dia berbangsa Cina. 2. Tauke Lim juga sanggup memberi keluarga Dahlia membeli barang secara hutang kerana amat memahami penderitaan yang dialami oleh sahabatnya, Embong. 3. Tauke Lim menyumbangkan sebanyak RM300 kepada Dahlia yang apabila dia berjaya melanjutkan pelajaran ke Jepun.

4 4. Tauke Lim juga sanggup membayar harga tanah sebanyak RM15000 kepada Nek Kiah kerana dia tidak mahu keluarga Embong berpindah dari situ apabila tanah itu dijualkan kepada orang lain kerana dia amat memahami penderitaan hidup keluarga Dahlia. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana walaupun berlainan bangsa dan agama kita mestilah bersedia membantu dan menyumbangkan apa-apa yang mampu kepada sesiapa sahaja yang memerlukan bantuan tanpa mengira status, kaum dan agama. Peristiwa menghargai pemberian orang lain

Peristiwa menghargai pemberian orang lain

1. Nenek Lili berusaha mencari bekas kemenyan yang hilang. Bekas kemenyan ini diberikan oleh pesakit datuk iaitu Puan Lecthumi. Datuk dan nenek amat menghargai pemberian orang lain,oleh sebab itu nenek tetap erusaha mencarinya sehingga berjaya menemukannya.

1. Dahlia amat menghargai kain songket berbenang emas berwarna merah yang dihadiahkan oleh Azhari. Simbolik daripada hadiah Azhari,Dahlia berjanji akan menjaga jati dirinya walaupun di mana-mana jua dia berada.

Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana kita mestilah menghargai apa-apa sahaja pemberian orang lain kepada kita supaya dapat memupuk hubungan yang baik sesama kita.

2. Dahlia juga menghargai gelang pusaka yang dihadiahkan oleh Nek Kiah. Pemberian itu merupakan satu anugerah kerana Nek Kiah telah menganggap Dahlia dan adik-adiknya sebagai cucu. Selama ini, Nek Kiah tidak pernah mengambil peduli tentang keluarga Dahlia. Sebab 1. Peristiwa ini berjaya menarik perhatian saya kerana kita mestilah menghargai apa-apa sahaja pemberian orang lain kepada kita supaya dapat memupuk hubungan yang baik sesama kita.

Soalan 3 Berdasarkan sebuah novel yang anda pelajari, huraik an dua perwatakan seorang watak sampingan yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Datuk( Haji Abdul Rahman)

Novel Songket Berbenang Emas Embong

1. Seorang yang kuat bekerja Sebagai contohnya, tangan datuk macam besi berkarat, uratnya biru dan tertonjol.

1. Seorang ketua keluarga yang bertanggungjawab Sebagai contohnya, Embong tidak mahu anakanaknya berhenti sekolah dan mengatakan beliau akan bertanggungjawab menyara kehidupan mereka walaupun isterinya sakit.

2. Seorang yang pakar tentang perubatan tradisional akar  –akar  –akar kayu dan pengamal perubatan tradisional Sebagai contohnya, datuk merawat Puan Letchumi dan Kak Mimah dengan menggunakan herba. 3. Seorang yang menghargai pemberian orang lain. Sebagai contohnya, datuk risau apabila bekas kemenyan pemberian Puan Letchumi dan tasbih hilang 4. Seorang yang kuat beribadat Sebagai contohnya, datuk tidak pernah meninggalkan solat dan pandai dalam hal-hal

2. Seorang yang penyayang Sebagai contohnya, Embong sangat menyayangi isteri dan anak-anaknya.Beliau sanggup melakukan dua kerja untuk menampung perbelanjaan keluarganya. 3. Seorang yang percaya akan kehendak takdir  Sebagai contohnya, Embong percaya akan kehendak takdir isterinya,Saleha menjadi kurang siuman kerana ketentuan Allah SWT. 4. Seorang yang penyabar 

5 keagamaan.Datuk selalu menguji Lili dalam hal berkaitan agama.

Sebagai contohnya, Embong sanggup dihina oleh ibu mentuanya sendiri kerana hidup miskin.

5. Seorang yang sangat menghargai nilai sejarah Sebagai contohnya, datuk menceritakan kehebatan rumah-rumah di Kampung Sentosa yang jendelanya menghadap jalan.

5. Seorang yang mementingkan ilmu untuk anakanaknya Sebagai contohnya, Embong menyuruh Dahlia pergi ke sekolah dan akan menguruskan hal adikadik Dahlia 6. Seorang yang berani Sebagai contohnya, Embong berani membunuh ular sawa yang membelit badannya.

Geetha

 Azhari

1. Seorang yang peramah Sebagai contohnya, Geetha bertanyakan pelbagai soalan kepada Lili sewaktu berada di dalam bas. 2. Seorang yang berani Sebagai contohnya, Geetha berani mengajak Lili mendaki bukit untuk melihat matahari terbenam.

1. Seorang yang berpendidikan tinggi Sebagai contohnya, Azhari baru segulung ijazah

3. Seorang yang bijaksana Sebagai contohnya, Geetha bijak dalam menuntut ilmu dalam bidang kejuruteraan di Universiti Malaya.

mendapat

2. Seorang yang suka memberikan nasihat Sebagai contohnya, Azhari sentiasa menasihati Dahlia agar belajar dengan bersungguh-sungguh. 3. Seorang yang pandai memujuk Sebagai contohnya, Azhari pandai memujuk Dahlia agar menerima lamarannya.

Soalan 4 Berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari, jelaskan satu peristiwa yang peristiwa yang dapat dikaitkan dengan persoalan keberanian dalam menghadapi masalah. masalah . (8 markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Persoalan keberanian dalam menghadapi masalah 1. Peristiwa Lili, Danel, dan Geetha berani menyelesaikan masalah kubah surau yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Sentosa. 2.Peristiwa Danel berani menyelamatkan Lili yang diculik oleh Rafik dan Haziq.

Novel Songket Berbenang Emas Persoalan keberanian dalam menghadapi masalah 1. Peristiwa Dahlia berani menyelamatkan Said, anak Aton yang lemas di sungai berhampiran rumah Dahlia. 2. Peristiwa Embong berani membunuh ular sawa yang membelitnya di kebun sawit di Kampung Parit Haji Kadir.

Soalan 5 Huraikan dua dua nilai kemanusi aan yang aan  yang terdapat dalam sebuah novel yang telah anda pelajari. (7 markah) markah ) Novel Jendela Menghadap Jalan Dua nilai kemanusiaan

Novel Songket Berbenang Emas Dua nilai kemanusiaan

1. Nilai kasih sayang - Nenek dan datuk melayan Lili dengan penuh kasih sayang semasa Lili bercuti di kampung

1. Nilai kasih sayang - Embong dan Saleha sangat menyayangi anakanak mereka walaupun kehidupan mereka miskin . - Dahlia sanggup curi-curi keluar dari asrama dan terus ke Hospital Permai untuk melawat ibu yang sedang dirawat kerana masalah mental.

2. Nilai keyakinan - Keyakinan Datuk terhadap perubatan secara tradisional yang diusahakannya selama ini merupakan perubatan alternatif kepada pesakit yang datang menemuinya

2. Nilai bertanggungjawab - Embong bertanggungjawab memastikan anakanaknya mendapat pendidikan yang sempurna

6 iaitu Kak Mimah dan William Ng dan Mak cik Lechutmi 3. Nilai bertanggungjawab - Datuk, Lili bersama-sama penduduk kampung bertanggungjawab terhadap masalah yang berlaku dalam kampung mereka seperti kecurian, aktiviti haram, rayuan menjual tanah dan sebagainya. Oleh sebab itu mereka berusaha menyelesaikan masalah. 4. Nilai keprihatinan - Lili prihatin akan nasib Rafik dan Haziq yang berpunca daripada kepincangan rumah tangga Che Jah Walaupun mereka menculik Lili namun Lili menziarahi Che Jah untuk mendapat maklumat latar belakang Haziq dan Rafik bagi membantu menyelesaikan masalah mereka. - Penduduk kampung prihatin terhadap masalah yang berlaku dalam kampung mereka seperti kecurian, aktiviti haram, rayuan menjual tanah dan sebagainya. Justeru mereka berusaha menyelesaikan masalah walaupun ada antaranya menggunakan cara kekerasan dan kurang sesuai. 5. Nilai ketaatan - Datuk menghabiskan masa selepas solat berjemaah dengan berzikir dan membaca kitab dua tiga halaman. 6. Nilai baik hati - Danel sering datang ke rumah nenek untuk membantu nenek masak dan mengganggap masakan nenek sedap. - Datuk menggunakan kepakarannya dalam bidang perubatan tradisional untuk membantu orang yang mempunyai masalah kesihatan. Usaha datuk telah berjaya sebagai perubatan alternatif untuk menyembuhkan penyakit selain berubat secara perubatan moden. 7. Nilai keberanian - Danel berani menyelamatkan Lili yang diculik oleh Haziq dan Rafiq. 8. Nilai bekerjasama - Penduduk kampung berkumpul di rumah datuk untuk bersolat hajat bagi mendoakan keselamatan Lili yang diculik oleh Haziq dan Rafiq. 9. Nilai kegigihan - Datuk gigih mempertahankan perubatan tradisional contohnya beliau sanggup masuk hutan waktu malam ke hutan untuk mencari akar kayu sebagai ramuan perubatan tradisionalnya. 10. Nilai kesabaran

walaupun hidup dalam kemiskinan. Beliau sanggup bekerja hingga malam untuk menambah pendapatan keluarga. - Dahlia sanggup keluar dari asrama untuk m enjaga adik-adiknya di rumah semasa ibu dan ayahnya dirawat di hospital. 3. Nilai kegigihan - Dahlia gigih mengulang kaji pelajaran walaupun ketika berada di pusat pemindahan banjir yang tidak selesa. 4. Nilai kebijaksanaan. - Dahlia bijak menguruskan masa untuk mengulang kaji pelajaran dan menjaga adik-adiknya, walaupun hidup dalam kemiskinan . 5. Nilai keberanian - Dahlia berani terjun ke dalam sungai yang berarus deras dan berkeladak untuk menyelamatkan Said yang lemas . 6. Nilai semangat setia kawan - Kavita dan Najib berkunjung ke rumah Dahlia untuk bertanya khabar Dahlia yang tidak hadir ke sekolah. Kavita juga membuat salinan (fotostat) nota pelajaran untuk Dahlia. 7. Nilai bersimpati - Tauke Lim bersimpati terhadap keluarga Embong yang berhadapan dengan masalah kesihatan isterinya,masalah kewangan dan masalah anaknya lelaki tunggalnya yang terlibat dengan gejala sosial. 8. Nilai keprihatinan - Dahlia yang bimbang akan keadaan Nek Kiah yang tidak kelihatan selama beberapa hari terus pergi ke rumah neneknya untuk memastikan keadaan neneknya selamat. 9. Nilai bekerjasama - Penduduk kampung bekerjasama membina rumah Embong yang roboh akibat banjir. 10. Nilai ketabahan - Dahlia tabah menghadapi pelbagai masalah keluarga seperti kemiskinan,kesihatan ibu bapanya,masalah penjagaan adik-adiknya yang masih kecil ketika ibu bapanya sakit dan tanggungjawabnya sebagai seorang pelajar.

7 - Che Jah sabar menghadapi karenah suaminya Seman yang tidak bertanggungjawab terhadap keluarga.

Soalan 6 Jelaskan satu bukti kepincangan masyarakat dalam masyarakat dalam dua buah novel yang telah anda pelajari. markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan 1. Kepincangan masyarakat yang terlibat dalam gejala sosial Sebagai contohnya, Rafik dan Haziq suka mencuri harta benda orang kampung. Selain itu, mereka terlibat dalam penyalahgunaan dadah. 2. Kepincangan masyarakat yang terlibat dalam masalah perjudian Sebagai contohnya, Seman,suami Che Jah seorang kaki judi sehingga sanggup mengabaikan tanggungjawab sebagai seorang ketua keluarga. 3. Kepincangan masyarakat yang bercanggah pendapat Sebagai contohnya, penduduk kampung yang mengalami percanggahan pendapat mengenai perletakan kubah di surau ataupun membina masjid yang baru. 4. Kepincangan masyarakat yang tidak bertanggungjawab Sebagai contohnya, suami Cik Jah iaitu Pak Seman sering memukul Cik Jah. Dia juga sering berjudi sehingga melupakan tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga. 5. Kepincangan masyarakat yang suka memandang serong terhadap kekurangan orang lain Sebagai contohnya, Rafiq dan Haziq sering menjadi hinaan dan kutukan masyarakat kampung secara berterusan kerana suka mencuri, menagih dadah dan pecah rumah. Bagi Lili, mereka ialah manusia biasa yang memerlukan bantuan untuk berubah.

(8

Novel Songket Berbenang Emas 1. Kepincangan masyarakat yang berprasangka buruk terhadap orang lain Sebagai contohnya, Aton dan Nek Kiah berprasangka buruk terhadap keluarga Dahlia. Nek Kiah suka menghina Dahlia dan keluarganya disebabkan kemiskinan mereka. Aton suka menabur fitnah tehadap Dahlia dengan mengatakan bahawa Dahlia sudah ditebuk tupai kerana lelaki datang ke rumahnya silih berganti. 2. Kepincangan masyarakat yang terlibat dalam gejala sosial Sebagai contohnya,Abu Bakar suka berfoya-foya dengan rakan-rakannya sehingga sanggup mencuri kambing milik bapanya sendiri. 3. Kepincangan masyarakat yang suka menghina Sebagai contohnya, Mak Aton yang suka menghina Dahlia dan keluarganya disebabkan kemiskinan mereka. Mak Aton juga suka menabur fitnah tehadap Dahlia dengan mengatakan bahawa Dahlia sudah ditebuk tupai kerana lelaki datang ke rumahnya silih berganti. 4. Kepincangan masyarakat yang mempunyai hasad dengki Sebagai contohnya, Dahlia, Abu Bakar, Kiambang dan Melati menjumpai bungkusan telur yang sudah busuk. Telur itu berisi jarum peniti, cincin akik, butiran pasir dan dua batang paku yang dijumpai mereka dibawah rumah. Bungkusan itu ditanam oleh seseorang yang dengki akan mereka. 5.Kepincangan masyarakat yang memandang serong tentang kemiskinan orang lain Sebagai contohnya, Nek Kiah tidak suka akan menantunya Embong dan cucu-cucunya kerana hidup dalam kemiskinan sedangkan anakanaknya yang lain berjaya dalam kehidupan. 6. Kepincangan masyarakat yang tidak mahu menerima ketentuan takdir  Sebagai contohnya, Aton telah menuduh Dahlia yang menyebabkan anaknya, Said mati lemas walaupun Dahlia sanggup berkorban nyawa dengan terjun ke sungai untuk menyelamatkan Said.

8 Soalan 7 Huraikan dua bukti ketabahan watak utama dalam utama dalam sebuah novel yang telah anda kaji. (7 markah) markah ) Novel Jendela Menghadap Jalan Ketabahan menghadapi kerenah orang tua

Novel Songket Berbenang Emas Ketabahan menghadapi kerenah ibu dan orang sekeliling

1. Watak utama, Lili tabah menghadapi kerenah ibunya yang mahu Lili menghabiskan cuti persekolahannya di kampung datuk dan neneknya.

1. Watak utama, Dahlia tabah menghadapi kerenah ibunya yang tidak mengenalinya setelah menghidap tekanan perasaan.

2. Watak utama, Lili tabah menghadapi kerenah datuk yang tidak mahu menceritakan sejarah  jendela menghadap jalan.

2. Watak utama, Dahlia tabah menghadapi kerenah Aton yang menghina Dahlia semasa  Azhari menghantarnya pulang ke rumah.

Ketabahan menghadapi cabaran ketika diculik

Ketabahan dalam menuntut ilmu

1. Watak utama, Lili tabah berhadapan berhadapan dengan dengan Rafik dan Haziq yang menculiknya.

1. Watak utama, Dahlia tabah mengulang kaji pelajaran di balai raya semasa kampung mereka dilanda banjir.

Soalan 8 Pengarang mewujudkan peristiwa-peristiwa yang dapat dijadikan teladan oleh pembaca. Berdasarkan dua novel yang telah anda pelajari, jelaskan satu peristiwa yang dapat dijadikan teladan. (8 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Satu peristiwa yang dapat dijadikan teladan

Novel Songket Berbenang Emas Satu peristiwa yang dapat dijadikan teladan

1. Peristiwa membantu mengubati pesakit - Datuk Lili menyembuhkan penyakit Puan Letchumi, ibu Geetha dengan menggunakan rawatan tradisional melalui penggunaan herba.

1. Peristiwa sanggup membantu orang lain - Tauke Lim sanggup membantu memberi hutang kepada keluarga Dahlia walaupun berlainan bangsa.

- Datuk Lili merawat Kak Mimah yang menghidap - Penduduk kampung mengutip sumbangan penyakit gout dengan menggunakan tumbuh- untuk diberikan kepada Dahlia yang akan tumbuhan herba seperti mas cotek, pegaga, daun melanjutkan pelajaran ke Jepun. sirih,daun belimbing dan sebagainya.  Al as an Peristiwa ini dapat diteladani kerana kita  Alasan mestilah membantu sesiapa sahaja yang Peristiwa ini dapat diteladani kerana datuk memerlukan bantuan. Lili bersedia membantu sesiapa sahaja yang menghidap penyakit dengan perubatan 2. Peristiwa penduduk kampung tradisional. bekerjasama untuk membantu orang lain - Penduduk kampung bekerjasama membina rumah Embong yang musnah semasa dilanda banjir.  Al as an Peristiwa ini dapat diteladani kerana kita mestilah bekerjasama untuk meringankan beban yang dihadapi oleh orang lain.

9

Soalan 9 Berdasark an sebuah novel yang anda pelajari, jelaskan d ua latar ua  latar tempat yang tempat yang terdapat dalam novel tersebut. (7 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan 1.Kuala Lumpur  –   –  Tempat tinggal keluarganya

Lili

dan

2. Stesen bas- Lili menaiki bas dari Kuala Lumpur ke kampung datuk dan neneknya di Dungun, Terengganu 3. Perhentian bas Pekan Sentosa,Dungun, TerengganuLili berhenti sebelum ke Kampung Sentosa,tempat tinggal datuk dan nenek Lili 4. Pekan Sejahtera, Dungun, Terengganu - Tempat tinggal Geetha

6. Bangsal di tepi sawah – sawah  – Lili  Lili menunggu neneknya yang bekerja di sawah padi

8. Jeti nelayan- tempat Lili, Danel menyaksikan matahari terbit

2. Kantin – Kantin – Tempat  Tempat Azhari menunggu Dahlia 3. SMK Tun Ismail – Ismail  – lima  lima kilometer dari kampung halaman, tempat Azhari dan Dahlia pernah belajar sewaktu Dahlia Tingkatan satu dan Azhari Tingkatan Lima 4. Sekolah Menengah Temenggung IbrahimDahlia menimba ilmu sebagai pelajar tingkatan enam. Dia tinggal di asrama sekolah ini. 5. Bilik Kerjaya- Dahlia bertemu dengan Cikgu Hisyam di bilik ini, Cikgu Hisyam mendapat tahu masalah Dahlia daripada Kavita.

5. Surau- tempat orang kampung berkumpul

7. Hutan- tempat datuk mencari tumbuhan herba dan akar kayu

Novel Songket Berbenang Emas 1. Padang bola jaring  –Dahlia  –Dahlia berlatih bola jaring bersama dengan rakannya, Siti Wangi.

6. Kebun getah- 20 meter dari rumah seluas lima ekar tempat Saleha menoreh getah

tumbuhan-

Geetha

dan

7. Kampung Parit Haji Rais  –   –  Tempat tinggal Dahlia . Di sini, Dahlia menjaga adik-adiknya, Melati, Kiambang, Mawar, dan Anggerik setelah emaknya dirawat di hospital. 8. Hospital Batu Pahat (Wad 6) -Tempat Saleha dibawa untuk mendapatkan rawatan pada peringkat awal. 9. Hospital Batu Pahat (Wad 4)- Abah Dahlia dirawat di hospital ini setelah dipatuk ular. 10. Hospital Permai, Johor Bahru – Bahru  – Tempat  Tempat emak Dahlia dirawat di bilik 16. Di sini juga Azhari bekerja sementara setelah mendapat segulung ijazah. 11. Sungai – Sungai –kira-kira kira-kira 45 meter dari rumah DahliaDahlia cuba menyelamatkan Said yang lemas di sungai ini. 12. Kebun kelapa sawit di Parit Haji Kadir- Kirakira dua kilometer dari rumah Dahlia Dahlia di sinilah Embong memotong kelapa sawit setelah pulang dari rumah Aton. Di kebun k elapa sawit inilah ular sawa telah membelit Embong. 13. Sekolah Kebangsaan Jelotong- Said dan Melati bersekolah di sini 14. Rumah Aton kira-kira 150 meter dari rumah Dahlia.- Dahlia disindir oleh Aton kerana dikatakan Dahlialah yang menyebabkan Said mati lemas. 15. Balai raya Kampung Parit Haji Rais- Beberapa orang penduduk bergotong  –   –  royong semasa majlis sambutan Maulidur Rasul. Selain itu, di sini  juga menjadi tempat pemindahan mangsa banjir yang berlaku di kampung Dahlia.

10

Soalan 10 Huraikan satu peristiwa peleraian cerita  cerita  dan kewajaran pengarang mengakhiri cerita  cerita   tersebut dalam dua buah novel yang anda pelajari . (8 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan

Novel Songket Berbenang Emas

Berdasarkan novel yang telah saya kaji iaitu novel Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin, saya berpendapat bahawa wajar novel ini berakhir sedemikian melalui peristiwa menyelesaikan isu berkaitan kubah surau.Lili, Danel dan Geetha berjaya menyelesaikan isu berkaitan kubah surau yang dihadapi oleh penduduk di Kampung Sentosa. Isu kubah surau ini telah menyebabkan generasi muda dan generasi tua tidak sependapat. Apabila masalah ini dapat diselesaikan dengan baik, suasana di kampung itu harmoni semula.

Berdasarkan novel yang telah saya kaji iaitu novel Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip, saya berpendapat bahawa adalah wajar novel ini berakhir sedemikian melalui peristiwa berjaya melanjutkan pelajaran.Sebagai contohnya, Dahlia telah berjaya melanjutkan pelajarannya ke Jepun.Hal ini berlaku demikian kerana, Dahlia telah berusaha dengan gigih untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan STPM walaupun dia telah menghadapi pelbagai cubaan dan dugaan dalam hidupnya.Sebagai contohnya, dia terpaksa keluar dari asrama atas sebab emaknya dimasukkan ke hospital kerana menghidapi kemurungan/ tekanan perasaan sehingga kurang siuman.

Selain itu, peristiwa saling berhubungan antara satu sama lain. Sebagai contohnya hubungan Lili, Geetha dan Danel semakin erat , mereka saling berhubungan antara satu sama lain melalui e-mel dan telefon. Seterusnya, peristiwa menyelesaikan masalah keganasan rumah tangga. Sebagai contohnya, Kak Mimah telah berjaya menyelesaikan masalah keluarga Che Jah yang selalu didera oleh suaminya, Seman. Haziq dan Rafik telah pergi ke sekolah semula dan akan menduduki peperiksaan PMR. Peristiwa ingin tahu tentang sejarah kampung. Sebagai contohnya,Lili tidak sabar untuk kembali ke kampung datuk dan neneknya semula kerana dia ingin tahu dengan lebih lanjut tentang sejarah jendela menghadap jalan.

Selain itu, novel ini wajar berakhir sedemikian melalui peristiwa pertunangan. Sebagai contohnya,watak utamanya Dahlia bertunang dengan pemuda yang disukainya iaitu Azhari. Azhari merupakan seorang pemuda yang menyukai Dahlia dan selalu mengambil berat akan hal Dahlia dan keluarganya.Oleh hal yang demikian,memang wajar Dahlia mengikat tali pertunangan dengan Azhari kerana hubungan mereka direstui oleh kedua-dua belah pihak. Keluarga Azhari  juga dapat menerima Dahlia yang hidup dalam kemiskinan. Seterusnya, peristiwa pemberian hadiah kepada seseorang yang istimewa. Sebagai contohnya ,hadiah kain songket berbenang emas yang diberikan oleh  Azhari memang sesuai kerana songket ini melambangkan jati diri orang Melayu. Dahlia mesti berpegang kepada janjinya dengan Azhari. Dahlia perlu menjaga tatasusila walau di mana-mana pun dia berada kerana dia telah menjadi tunangan orang dan akan berkahwin dengan Azhari selepas tamat pengajiannya nanti.

Soalan 11 Huraikan dua pengajaran yang terdapat dalam novel yang telah anda kaji.

(7 markah) markah )

Novel Jendela Menghadap Jalan Dua pengajaran

Novel Songket Berbenang Emas Dua pengajaran

1. Kita mestilah prihatin terhadap masalah yang menimpa orang lain. Sebagai contohnya, Lili prihatin akan nasib Che Jah dan anak-anaknya yang menjadi mangsa dera suaminya,Seman.

1. Kita mestilah prihatin terhadap masalah yang menimpa orang lain. Sebagai contohnya, Tauke Lim dan Haji Sulaiman prihatin akan nasib keluarga Dahlia.Haji Sulaiman prihatin akan masalah isteri Embong menghidap tekanan perasaan.

2. Kita mestilah bantu-membantu dalam kehidupan. Sebagai contohnya, Lili, Danel dan Geetha saling membantu menyelesaikan masalah kubah surau yang dihadapi oleh penduduk Kampung Sentosa.

2. Kita mestilah bantu-membantu dalam kehidupan. Sebagai contohnya,Penduduk Kampung Parit Haji Rais membantu membina rumah Embong setelah rumahnya musnah dilanda banjir.

11 3. Kita mestilah berani menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran dalam kehidupan. Sebagai contohnya, Danel berani menyelamatkan Lili yang diculik oleh Haziq dan Rafik. 4. Kita mestilah saling menyayangi antara satu sama lain. Sebagai contohnya, datuk dan nenek amat menyayangi Lili. Mereka sanggup menjaga Lili sepanjang cuti persekolahannya.

3. Kita mestilah berani menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran dalam kehidupan. Sebagai contohnya, Dahlia berani menyelamatkan Said,anak Aton yang lemas di sungai berdekatan dengan rumahnya. 4. Kita mestilah saling menyayangi antara satu sama lain. Sebagai contohnya, Dahlia amat menyayangi adik-adiknya iaitu Anggerik,Melati,dan Kiambang. Dia sanggup keluar dari asrama untuk menjaga adik-adiknya setelah ibunya dimasukkan ke hospital.

Soalan 12 Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji,jelaskan satu peristiwa yang memaparkan konflik dan cara penyelesaiannya bagi penyelesaiannya bagi setiap novel tersebut. (8 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan 1. Peristiwa isu kubah surau Konflik untuk meletakkan kubah surau sama ada di surau lama atau di masjid yang akan dibina. Cara penyelesaian Lili, Danel dan Geetha akan mengadakan perjumpaan terbuka dengan penduduk kampung untuk menjelaskan kepentingan membina masjid daripada memasang kubah di bumbung surau. 2. Peristiwa keganasan rumah tangga Konflik rumah tangga antara Che Jah dengan suaminya,Seman. Cara penyelesaian Lili mendapatkan bantuan Kak Mimah,pesakit datuk yang bekerja sebagai pegawai di Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk menyelesaikan masalah keluarga Che Jah.

Novel Songket Berbenang Emas 1. Peristiwa berprasangka buruk tentang orang lain Konflik antara Nek Kiah dengan Dahlia apabila Nek Kiah berprasangka buruk terhadap Dahlia apabila melihat Azhari menghantar Dahlia pulang ke rumahnya. Cara penyelesaian Dahlia hanya mendiamkan diri semasa ditegur oleh Nek Kiah. 2. Peristiwa sewaktu di asrama SMK Temenggung Ibrahim Konflik antara Dahlia dengan Cikgu Salwani yang tidak membenarkan Dahlia keluar dari asrama untuk menjaga adik-adiknya setelah ibunya dimasukkan ke hospital. Cara penyelesaian Dahlia bertekad keluar dari asrama dan berulangalik dari rumah ke sekolah.

Soalan 13 Huraikan dua keistimewaan watak utama  utama  sehingga menimbulkan perasaan kagum dalam diri pembaca. (7markah (7 markah)) Novel Jendela Menghadap Jalan Keistimewaan watak utama (Lili)

Novel Songket Berbenang Emas Keistimewaan watak utama (Dahlia)

1. Seorang yang penyayang Lili memenuhi permintaan ibunya agar menghabiskan cuti persekolahan di kampung neneknya untuk membuktikan dia menyayangi ibunya.

1. Seorang yang bertanggungjawab terhadap ahli keluarganya Dahlia bertanggungjawab menjaga makan minum abah dan adik-adiknya setelah emaknya dirawat di hospital.

2. Seorang yang gigih menuntut ilmu. Lili gigih mempelajari bahasa Cina sehingga berjaya menguasai bahasa tersebut dengan baik.

2. Seorang yang menghormati tetamu yang bertandang ke rumahnya Dahlia melayan neneknya degan baik dan menghidangkan air walaupun neneknya tidak suka akan keluarganya. Dahlia juga menghidangkan air bujang ketika Kavita dan Najib bertandang ke rumahnya.

3. Seorang yang bijaksana menyelesaikan masalah. Lili bijak menangani kes keganasan rumah tangga yang dilakukan oleh Seman terhadap isterinya,

12 Che Jah dan anak-anak dengan cara menceritakan masalah tersebut kepada Kak Mimah, Penolong Pegawai Kebajikan Masyarakat.

3. Seorang yang tabah mengharungi dugaan hidup Dahlia tabah mengharungi kehidupannya walaupun ibunya menghidap penyakit kemurungan manakala bapanya telah dipatuk ular.

Soalan 14 Berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari, jelaskan dua contoh nilai tanggungjawab yang terdapat dalam novel tersebut. (8 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Novel Songket Berbenang Emas 1.Nilai tanggungjawab dalam melaksanakan 1. Nilai tanggungjawab terhadap keluarga. tugas yang diamanahkan. Contohnya, Embong bertanggungjawab menyara Contohnya, Datuk Lili, sebagai pengamal kehidupan keluarganya dengan menoreh getah perubatan tradisional bertanggungjawab dalam dan memetik buah kelapa sawit. membantu pesakit yang datang berubat dengannya berasaskan akar-akar kayu dan daun-daun herba. 2. Nilai tanggungjawab mendapatkan rawatan untuk ibu bapa. Contohnya, Danel dan adik-beradiknya ingin mendapatkan rawatan yang lebih baik untuk bapanya.

2. Nilai tanggungjawab seorang guru terhadap pelajar. Contohnya, Cikgu Hisyam bertanggungjawab terhadap tugasnya sebagai guru kelas Dahlia dengan sentiasa mengambil tahu perkembangan pelajaran dan permasalahan anak-anak muridnya termasuk Dahlia.

3. Nilai tanggungjawab sebagai ketua kampung. Contohnya, ketua kampung bertanggungjawab mengarahkan penduduk-penduduk kampung supaya merobohkan pondok tempat Rafiq dan Haziq bersembunyi.

3. Nilai tanggungjawab seorang kakak terhadap adik-adiknya. Contohnya, Dahlia bertanggungjawab menjaga adik-adiknya sewaktu ayahnya keluar bekerja sementara ibunya pula dirawat di Hospital Bahagia. 5. Nilai tanggungjawab sesama rakan. Contohnya, Kavita bertanggungjawab untuk membantu Dahlia agar tidak ketinggalan dalam pelajaran dengan menyalinkan nota untuk diberikan kepada Dahlia sepanjang ketiadaan Dahlia di sekolah.

4. Nilai tanggungjawab membantu orang yang dalam kesusahan. Contohnya, Lili bertanggungjawab dalam membantu menyelesaikan masalah Che Jah yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga dengan berusaha membantunya berjumpa dengan Kak Mimah, selaku penolong pegawai di Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Soalan 15 Dalam novel yang dikaji, bahagian peleraian cerita diakhiri dengan kejayaan. kejayaan. Berdasarkan novel yang anda kaji, jelaskan dua peristiwa yang membuktikan kejayaan tersebut. (7 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan 1. Peristiwa kejayaan Lili menyelesaikan masalah keganasan rumah tangga Che Jah. Contoh : Lili telah berjaya menyelesaikan kemelut rumah tangga Che Jah dengan bantuan Puan Hamimah, Pegawai Kebajikan Masyarakat. 2. Peristiwa kejayaan Danel menyiapkan artikel 'Segalanya Tentang Pisang’. Pisang’. Contoh : Danel berjaya menyiapkan berbelasbelas artikel tentang pisang dalam sebuah buku.

Novel Songket Berbenang Emas 1. Peristiwa kejayaan Dahlia melanjutkan pelajaran ke Jepun. Contoh : Dahlia berjaya melanjutkan pelajaran ke Jepun walaupun terpaksa mengharungi pelbagai kesusahan seperti kemiskinan hidup keluarga dan masalah keluarga. 2. Peristiwa kejayaan keluarga Dahlia menginsafkan Nek Kiah. Contoh: Nek Kiah yang tidak menyukai keluarga Dahlia akhirnya insaf selepas dia dijaga oleh

13

3. Peristiwa kejayaan Rafik dan Haziq menyambung pelajaran. Contoh: Mereka berdua telah berubah dan insaf dengan bantuan datuk Lili. Akhirnya mereka akan menduduki peperiksaan PMR sebagai calon persendirian. 4. Peristiwa kejayaan Lili dan Danel menyelesaikan isu kubah. Contoh: Lili dan Danel berasa amat gembira kerana akhirnya mereka berjaya menyelesaikan isu kubah dengan mencadangkan kubah itu diletakkan di masjid baharu yang bakal dibina.

Dahlia dan adik-beradiknya semasa Nek Kiah sakit. 3. Peristiwa kejayaan masyarakat kampung bermuafakat dan bekerjasama semasa banjir besar melanda. Contoh : Penduduk Kampung Haji Rais telah bemuafakat dan bekerjasama membina rumah Embong semula yang musnah akibat banjir. Kaum wanita bergotong-royong menyediakan makanan. 4. Peristiwa kejayaan hubungan Dahlia dengan  Azhari. Contoh: Dahlia dan Azhari akhirnya bertunang walaupun menempuh pelbagai dugaan dalam perhubungan mereka.

Soalan 16 Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, huraikan satu persoalan kegigihan watak utama yang utama  yang terdapat dalam setiap novel tersebut. (8 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan 1.Kegigihan menyelesaikan konflik kekeluargaan Contoh : Lili gigih membantu Che Jah dan anakanaknya daripada terus menjadi mangsa keganasan Seman.

Novel Songket Berbenang Emas 1. Kegigihan dalam menuntut ilmu Contoh : Dahlia gigih menuntut ilmu walaupun hidup dalam kemiskinan dan menghadapi masalah kekeluargaan seperti ibunya yang sakit dan ayahnya yang dipatuk ular.

2. Kegigihan menangani isu kubah Contoh : Lili dan Danel gigih berusaha memberikan cadangan untuk menyelesaikan isu kubah yang menjadi konflik penduduk kampung.

2.Kegigihan menguruskan rumah tangga/keluarga Contoh : Dahlia gigih memikul tanggungjawab menguruskan adik-adiknya terutama Anggerik yang masih kecil ketika ibu dan ayahnya dimasukkan di hospital.

3. Kegigihan mencari rahsia jendela menghadap  jalan Contoh : Lili gigih berusaha mencari rahsia tentang sebab-sebab kebanyakan rumah penduduk di Kampung Sentosa mempunyai  jendela menghadap jalan.

3. Kegigihan menyelamatkan mangsa lemas Contoh : Dahlia gigih berusaha menyelamatkan Said anak Aton yang lemas di sungai.

Soalan 17 Berdasarkan sebuah novel yang anda kaji, huraikan dua persoalan yang persoalan yang dipaparkan dalam novel tersebut. (7 markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Novel Songket Berbenang Emas 1. Persoalan masalah kepincangan rumah tangga 1. Persoalan kejayaan hasil daripada kegigihan Contoh: Che Jah dengan suaminya, Seman yang dalam pelajaran selalu memukul anak-anak serta menderanya. Contoh: Dahlia tetap mengutamakan pelajarannya dengan meminjam nota dan bertanyakan kepada 2. Persoalan keagamaan Kavita dan Siti Wangi walaupun terpaksa Contoh: Dalam perjuangan membina kubah surau membantu ayahnya menguruskan rumah tangga di kampung dalam menegakkan syiar Islam. setelah ibunya di hantar ke hospital untuk Penduduk sanggup menolak peruntukan dari menerima rawatan. Yang Berhormat untuk membina sebuah balai raya tetapi bersetuju untuk membina kubah surau 2. Persoalan kemiskinan dalam masyarakat bagi tujuan keagamaan. kampung Contoh: Dalam dunia moden hari ini, masih ada 3. Persoalan persahabatan masyarakat kampung yang masih miskin dan Contoh: Persahabatan antara Lili dengan Geetha memerlukan bantuan untuk menjalani yang begitu akrab walaupun berlainan agama dan kehidupan. Contohnya keluarga Embong yang bangsa. masih miskin dan terpaksa berhutang dengan Tauke Lim untuk membeli barang-barang

14 4. Persoalan perpaduan antara kaum Contoh: Perpaduan kaum menjadi baik seperti adanya hubungan kemesraan yang terjalin antara masyarakat Melayu, Cina dan India. Mereka hidup aman damai tanpa perbalahan, malah hubungan kaum ini begitu rapat antara keluarga Geetha dan Lili. Geetha pernah bermalam di rumah Lili kerana hubungan yang sangat mesra dan rapat. 5. Persoalan menuntut ilmu pengetahuan Contoh:Geetha merupakan seorang mahasiswa yang rajin menuntut ilmu, juga merupakan seorang pelajar tahun satu Jurusan Kejuteraan  Awam, Universiti Malaya, begitu juga Lili yang berhasrat untuk melanjutkan pelajaran ke universiti. 6. Persoalan golongan muda yang terjebak masalah dadah Contoh: Haziq dan Rafiq yang terjerumus ke dalam kancah ketagihan dadah akibat masalah keluarga yang dihadapi. Tertekan dengan masalah keluarga kerana ayahnya Seman begitu garang dan sering memukul anak-anaknya sehingga menyebabkan hidup mereka tertekan. Mereka mengambil jalan mudah dengan melibatkan diri dalam kancah ketagihan dadah. 7. Persoalan hubungan kekeluargaan antara anak dan ibu bapa Contoh:Ibu Lili tidak berminat untuk menghabiskan masanya di kampung, tetapi menghantar Lili ke kampung sepanjang cuti persekolahan. Ibu Lili melanjutkan pelajaran keluar negara, terdedah dengan dunia Barat sehingga menganggap kampung terlalu  jumud. Ibu Lili juga terlalu jarang pulang ke kampung untuk menjenguk kedua-dua ibu bapanya, menyebabkan hubungannya menjadi renggang. 8. Persoalan hubungan manusia dengan alam sekitar Contoh: Hubungan antara manusia dengan alam sekitar seperti datuk sangat mengambil berat tentang herba-herba yang banyak memberi jasa kepadanya. Datuk mengenali semua herba yang boleh dijadikan ubat-ubatan. 9. Persoalan suka fitnah memfitnah dalam masyarakat Contoh: Masyarakat Melayu yang suka membuat fitnah antara satu sama lain, yang menyebabkan keretakan dalam masyarakat akhirnya membawa perpecahan. Cerita kubah dilarikan orang oleh beberapa wanita mengesyaki angkara ini sudah pasti dilakukan oleh anak-anak Che Jah yang telah terkenal dengan kejahatan lampaunya. Lili menenangkan keadaan dan meminta agar mereka tidak membuat tuduhan melulu yang tiada kepastiannya.

keperluan harian. 3. Persoalan berani bertindak dalam menghadapi situasi yang bahaya Contoh: Embong berjaya mengalahkan ular sawa yang cuba membelitnya sewaktu memotong kelapa sawit di ladang. 4. Persoalan keinsafan selepas menyedari kesilapan diri Contoh: Nek Kiah akhirnya insaf setelah Dahlia yang selama ini dibencinya telah menjaga dan merawatnya ketika terlantar sakit. Begitu juga dengan Abu Bakar yang selalu berpeleseran sehingga sanggup mencuri kambing ayahnya berubah sikap apabila ditempelak oleh rakan-rakannya sendiri. 5. Persoalan bantu-membantu dalam menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh orang lain Contoh: Kavita membantu Dahlia mengulang kaji pelajaran dengan memberikan nota pelajaran sepanjang ketidakhadirannya ketidakhadirannya ke sekolah. Najib cuba menghulurkan bantuan kewangan semasa Nek Kiah beria-ia ingin menjual tanahnya yang menjadi tempat tinggal Dahlia dan keluarganya. 6. Persoalan kepentingan ilmu bagi mengubah taraf hidup Contoh: Embong amat mementingkan pelajaran dan sering menasihatkan anak-anaknya agar belajar bersungguh-sungguh. Embong mengharapkan anak-anaknya dapat mengubah taraf hidup keluarga setelah berjaya dalam pelajaran mereka nanti. 7. Persoalan bertanggungjawab dalam menjalankan tugas Contoh: Haji Sulaiman telah menjalankan tanggungjawabnya sebagai ketua kampung dengan baik. Haji Sulaiman banyak membantukeluarga Embong walaupun orang kampung menyisihkan menyisihkan mereka. Haji Sulaiman mencadangkan agar Saleha dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan. 8. Persoalan pengamalan ilmu hitam dalam kalangan masyarakat Contoh: Penemuan dua biji telur ayam berwarna hitam yang berisi jarum, cincin akek, butiran pasir dan dua batang paku oleh Abu Bakar di bawah rumah mereka menunjukkan bahawa masyarakat masih mengamalkan ilmu hitam untuk menganiaya orang lain. 9. Persoalan semangat kejiranan walaupun berlainan bangsa Contoh: Tauke Lim banyak membantu keluarga Embong yang sering menghadapi masalah kewangan. Tauke Lim membenarkan Embong berhutang di kedainya. Tauke Lim juga menghulurkan RM300 untuk Dahlia yang dapat melanjutkan pelajaran ke Jepun. 10. Persoalan pengekalan identiti bangsa dan jati diri Contoh:Azhari menghadiahkan sepasang kain songket berbenang emas kepada Dahlia sebagai tanda kenang-kenangan dan berpesan kepada Dahlia agar sentiasa mengingati asal-usulnya sebagai orang Melayu.

15

Soalan 18 Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, huraikan satu peristiwa yang mengandungi unsur saspens yang terdapat dalam setiap novel tersebut. (8 markah) markah) Novel Jendela Menghadap Jalan Novel Songket Berbenang Emas 1. Peristiwa kehilangan kubah surau 1. Peristiwa Dahlia terjun ke sungai untuk Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca menyelamatkan Said ingin tahu orang yang mencuri kubah tersebut. Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca Penduduk kampung menuduh Haziq dan Rafiq ingin tahu apa akan terjadi kepada Dahlia. Rupatetapi, sebenarnya Semanlah yang mencuri kubah rupanya Dahlia selamat dan berjaya menjumpai Said tersebut. di dasar sungai .2. Peristiwa penculikan Lili Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca ingin tahu perkara yang terjadi kepada Lili setelah diculik oleh Haziq dan Rafiq.Pembaca juga tertanya-tanya sama ada Danel berjaya menyelamatkan Lili.

2. Peristiwa Embong membawa bangkai ular sawa balik ke rumah Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya tentang tujuan Embong membawa balik bangkai ular sawa yang telah dibunuh itu ke rumahnya. Embong membawa balik ular itu untuk membuktikan bahawa dia mampu menewaskan ular tersebut serta kekuatannya kepada Dahlia.

3. Peristiwa Lili diminta untuk pulang ke kampung oleh ibunya Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya tujuan sebenarnya ibu Lili meminta Lili pulang ke kampung datuknya seorang diri. Sebenarnya, Ibu Lili mahu Lili rapat dengan datuk dan neneknya serta belajar hidup berdikari.

3. Peristiwa pertemuan Najib dan Azhari di rumah Dahlia Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya peristiwa yang terjadi antara Najib dan Azhari apabila bersua muka pada masa yang sama .Azhari cemburu kepada Najib dan pulang tanpa bertemu dengan Dahlia.

4. Peristiwa kehilangan datuk Lili Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya tentang kehilangan datuk pada malam tersebut. Sebenarnya datuk masuk ke hutan mencari akar-akar kayu untuk dijadikan ubat.

4. Peristiwa Bakar menemukan bungkusan yang mengandungi dua biji telur busuk,jarum peniti,cincin arked dan paku yang tertanam di bawah rumah Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya orang yang meletakkan bungkusan tersebut dan tujuan bungkusan itu diletakkan di bawah rumah Embong.

5. Peristiwa datuk bercerita tentang jendela menghadap jalan Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya sebab jendela dibina menghadap  jalan. Rupa-rupanya jendela menghadap jalan merupakan satu strategi masyarakat Kampung Sentosa untuk mengintip pergerakan tentera Jepun.

5. Peristiwa hujan lebat telah menyebabkan paras air naik dan bot tidak sampai ke rumah Embong untuk membawa mereka keluar dari rumahnya Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya perkara yang akan terjadi kepada Embong sekeluarga jika bot penyelamat tidak sampai ke rumah Embong. Sebenarnya bot penyelamat sampai sebelum paras air meningkat ke paras bahaya.

6. Peristiwa Che Jah tidak m esra ketika kunjungan Lili ke rumahnya Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya sebab Che Jah tidak mesra dengan Lili. Sebenarnya Che Jah bimbang Lili akan membuat laporan polis atas salah laku anakanaknya.

6. Peristiwa keluarga Azhari lewat sampai ke rumah Dahlia pada hari pertunangan mereka Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya punca kelewatan tersebut. Punca sebenarnya ialah kereta mereka rosak. 7. Peristiwa Kiambang hilang terjatuh akibat tiang dapur patah dan runtuh Peristiwa ini dikatakan saspens kerana pembaca tertanya-tanya sama ada Kiambang selamat atau tidak. Sebenarnya Bakar telah berjaya menyelamatkan adiknya apabila dia memegang dan menarik kayu beluti serta menarik naik Kiambang.

16 Soalan 4 : Novel [15 markah] Jawab soalan-soalan di bawah berdasarkan novel-novel yang berikut: (i) Jendela Menghadap Jalan karya Ruhani Mat Darin (ii) Songket Berbenang Emas karya Khairudin Ayip (a) Berdasarkan sebuah novel yang anda pelajari, jelaskan dua nilai kemasyarakatan yang kemasyarakatan yang terdapat dalam novel tersebut. [7 markah] (b) Terdapat pelbagai peristiwa menarik yang dipaparkan dalam sesebuah novel.

Berdasarkan dua buah dua buah novel yang anda kaji, huraikan peristiwa satu peristiwa paling menarik yang terdapat dalam setiap novel tersebut dan kemudian jelaskan sebab anda berpendapat demikian [8 markah]

Novel Jendela Menghadap Jalan dan Songket Berbenang Emas: Panduan Jawapan 1. Berdasarkan sebuah  sebuah  novel yang telah anda pelajari, huraikan dua keistimewaan watak utama sehingga menimbulkan perasaan kagum dalam diri pembaca.

Novel yang saya kaji ialah Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Watak utama dalam novel ini ialah Dahlia. Keistimewaan watak utama sehingga menimbulkan perasaan kagum dalam diri pembaca ialah Dahlia seorang yang berhemah tinggi. tinggi . Contohnya, Dahlia tidak membalas dengan kata-kata yang kasar atau kesat apabila Mak Aton memaki hamun dan memfitnahnya sebagai perempuan yang tidak baik. Keistimewaan watak utama yang seterusnya ialah Dahlia seorang yang bertanggungjawab. bertanggungjawab. Dahlia bersedia untuk menjaga menjaga adik bongsunya bongsunya , Anggerik dan adik-adiknya yang yang lain sepanjang ibunya menerima rawatan di hospital kerana dia sedar akan tanggungjawabnya sebagai anak sulung dalam keluarga. Keistimewaan watak utama yang lain ialah Dahlia seorang yang gigih. gigih. Contohnya, Dahlia gigih mengulang kaji pelajaran sebagai persediaan untuk menghadapi peperiksaan STPM walaupun berhadapan dengan berbagai-bagai cabaran seperti masalah emaknya yang sakit dan peristiwa tragis ayahnya

yang

dipatuk

ular

tedung.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------2. Pengarang sering mengemukakan pelbagai nilai kemanusiaan dalam novel untuk dijadikan penduan kepada pembaca. Berdasarkan sebuah  sebuah  novel yang telah anda pelajari, huraikan dua nilai kemanusiaan  kemanusiaan  yang boleh dijadikan panduan kepada pembaca.

17 Novel yang saya kaji ialah Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Banyak nilai kemanusiaan yang diutarakan oleh pengarang dalam novel ini. Dua nilai kemanusiaan yang boleh dijadikan panduan kepada pembaca ialah nilai belas kasihan. kasihan . Contohnya, Tauke Lim bersimpati terhadap nasib Embong yang berhadapan dengan pelbagai masalah, iaitu masalah kesihatan isterinya, masalah anak lelaki tunggalnya yang menjadi kutu rayau, dan masalah ibu mentuanya yang bersikap prejudis terhadap dirinya sekeluarga. sekeluarga. Nilai kemanusiaan seterusnya yang boleh dijadikan panduan kepada pembaca ialah nilai keberanian. keberanian . Contohnya, Dahlia bertindak berani dengan terjun ke dalam sungai yang berarus deras dan berkeladak semata-mata untuk menyelamatkan Said yang lemas. Nilai kemanusiaan seterusnya ialah nilai bertanggungjawab. bertanggungjawab. Contohnya, Dahlia bertanggungjawab menjaga adik-adiknya sepanjang ibunya mendapat rawatan di hospital dan semasa ayahnya keluar bekerja mencari nafkah. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------3. Berdasarkan Berdasarkan dua dua buah  buah novel yang anda kaji, huraikan satu persoalan kasih sayang yang sayang yang terdapat dalam setiap novel tersebut.

Novel yang saya kaji ialah Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin dan Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Banyak persoalan kasih sayang yang dikemukakan oleh pengarang dalam kedua-dua buahnovel tersebut. Persoalan kasih sayang yang terdapat dalam novel Jendela Menghadap Jalan ialah kasih sayang seorang anak terhadap ibunya. ibunya. Contohnya, Lili hanya menurut kemahuan ibunya yang meminta dia bercuti di kampung halaman ibunya di Kampung Sentosa walaupun pada awalnya Lili agak keberatan.

Persoalan kasih sayang yang terpat dalam novel Songket Berbenang Emas pula ialah kasih sayang seorang kakak terhadap adik-adiknya. Contohnya, Dahlia sanggup keluar dari asrama untuk menjaga adik-adiknya adik-adiknya sepanjang ibunya mendapat rawatan di hospital. Dahlia juga bersedia mendengar keluhan Melati dan Mawar tentang perkara yang berlaku di sekolah mereka. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------4. Berdasarkan dua dua buah  buah novel yang anda kaji, huraikan satu perwatakan watak utama yang utama yang terdapat dalam setiap novel tersebut.

Novel yang saya kaji ialah Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin dan Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Watak utama dalam novel Jendela Menghadap Jalan ialah Lili. Lili merupakan seorang remaja yang baik hati. Contohnya, Lili telah memaafkan perbuatan Rafiq dan Haziq yang telah menculik dan mengurungnya di rumah usang berlantaikan buluh. Lili juga tidak mengambil sebarang tindakan terhadap mereka yang telah menculik dan menjadikannya menjadikannya sebagai tebusan. Watak utama dalam novel Songket Berbenang Emas ialah Dahlia. Dahlia merupakan seorang remaja yang sangat bertanggungjawab terhadap keluarganya. Dahlia bertanggungjawab menjaga makan minum ayah dan adik-adiknya sepanjang emaknya mendapat rawatan di hospital. Dahlia juga mengambil keputusan untuk keluar dari asrama dan menjaga adik-adiknya sementara ayahnya keluar bekerja

mencari

nafkah.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------5. Berdasarkan dua dua   buah novel yang anda kaji, huraikan satu persoalan tanggungjawab  tanggungjawab  yang terdapat dalam setiap novel tersebut.

18

Novel yang saya kaji ialah Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin dan Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Terdapat banyak persoalan tanggungjawab dalam kedua-dua buah novel tersebut. Persoalan tanggungjawab yang terdapat dalam novel Jendela Menghadap Jalan ialah tanggungjawab terhadap seorang rakan. rakan. Contohnya, Danel seorang yang bertanggungjawab kerana telah menyelamatkan rakannya, iaitu Lili yang diculik dan dijadikan tebusan oleh Haziq dan Rafiq di sebuah pondok buruk di hujung kampung. Persoalan tanggungjawab yang terdapat dalam novel Songket Berbenang Emas pula ialah tanggungjawab sebagai ketua keluarga. keluarga . Contohnya, Embong yang hidup dalam kemiskinan tetap bertanggungjawab bertanggungj awab menyara kehidupan keluarganya dengan mengambil upah menoreh getah dan memetik buah kelapa sawit. Dia juga sentiasa bertanggungjawab memastikan anak-anaknya mendapat pendidikan yang sempurna.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------6. Berdasarkan dua dua   buah novel yang anda kaji, huraikan satu peristiwa yang menunjukkan permasalahan masyarakat yang terdapat dalam setiap novel tersebut. tersebut.

Novel yang saya kaji ialah Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin dan Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Terdapat beberapa peristiwa yang menunjukkan permasalahan masyarakat dalam kedua-dua buah novel tersebut. Berdasarkan novel Jendela Menghadap Jalan, peristiwa yang menunjukkan permasalahan masyarakat ialah masyarakat yang tidak bertanggungjawab. bertanggungjawab . Contohnya, suami Cik Jah iaitu Pak Seman sering memukul Cik Jah. Dia juga sering berjudi sehingga melupakan tanggungjawabnya sebagai ketua keluarga. Sementara dalam novel Songket Berbenang Emas, peristiwa yang menunjukkan permasalahan masyarakat ialah masyarakat yang suka menghina orang lain. lain . Buktinya, Mak Aton yang suka menghina Dahlia dan keluarganya disebabkan kemiskinan mereka. Mak Aton juga suka menabur fitnah tehadap Dahlia dengan mengatakan bahawa Dahlia sudah ditebuk tupai kerana lelaki datang ke rumahnya silih berganti. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------7. Berdasarkan dua buah novel yang anda kaji, huraikan satu pengajaran yang terdapat dalam setiap

novel tersebut.

Novel yang saya kaji ialah Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin dan Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Banyak pengajaran yang dikemukakan oleh pengarang dalam kedua-dua buah novel tersebut Satu pengajaran yang terdapat dalam novel Jendela Menghadap Jalan ialah kita hendaklah mengamalkan kasih sayang dalam kehidupan seharian. seharian . Contohnya, Lili amat mengasihi ibu dan bapanya. Dia tidak membantah cadangan ibunya yang akan menghantarnya bercuti ke kampung kelahiran ibunya di Dungun, Terengganu walaupun hatinya begitu berat untuk berbuat demikian. Satu pengajaran yang terdapat dalam novel Songket Berbenang Emas pula ialah kita mestilah gigih dan tekun dalam menuntut ilmu. ilmu. Contohnya, Dahlia gigih belajar tanpa mengenal erti jemu dan

19 penat sebagai persediaannya untuk menghadapi peperiksaan STPM walaupun terpaksa berkorban masa, tenaga, dan tempat menuntut ilmu. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------8. Berdasarkan dua dua   buah novel yang anda kaji, jelaskan satu peristiwa yang meninggalkan kesan mendalam kepada mendalam kepada anda yang terdapat dalam dalam setiap novel tersebut. tersebut.

Novel yang saya kaji ialah Jendela Menghadap Jalan karya Ruhaini Matdarin dan Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Dalam novel Jendela Menghadap Jalan, peristiwa yang meninggalkan kesan mendalam kepada saya ialah sikap memaafkan kesalahan orang lain. lain . Peristiwa ini memberikan kesan yang mendalam kepada saya kerana Lili sanggup memaafkan kesalahan yang dilakukan oleh Haziq dan Rafiq yang telah bertindak mengurung dan menjadikannya tebusan. Malahan Lili juga bersimpati terhadap nasib mereka berdua dan berharap agar mereka akan berubah. Dalam novel Songket Berbenang Emas pula, peristiwa yang meninggalkan kesan mendalam kepada saya ialah sikap bertanggungjawab seorang bapa terhadap anak-anaknya. anak-anaknya . Peristiwa ini memberikan kesan yang mendalam kepada saya kerana Embong tetap tidak membenarkan anaknya, Dahlia berhenti sekolah untuk menjaga adik-adiknya. Sebagai bapa, Embong bertanggungjawab menyediakan pendidikan kepada mereka demi masa depan mereka yang cemerlang. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------9. Terdapat pelbagai masalah kehidupan yang ditonjolkan dalam novel yang anda pelajari. Berdasarkan dua masalah kehidupan dalam sebuah  sebuah  novel yang anda kaji, berikan cara  cara  masalah tersebut dapat diselesaikan.

Novel yang saya kaji ialah  Jendela Menghadap Jalan  karya Ruhaini Matdarin. Banyak masalah kehidupan yang dikemukakan oleh pengarang dalam novel ini. Antara masalah kehidupan yang terdapat dalam novel ini ialah masalah keganasan rumah tangga. tangga. Contohnya, Seman, iaitu suami Che Jah merupakan suami dan ayah yang tidak bertanggungjawab. Seman suka berjudi, berhutang, memukul anak dan minum arak. Masalah ini berjaya diselesaikan apabila Che Jah membuat laporan polis dan Seman berjaya ditangkap oleh pihak polis. Seterusnya, Seterusny a, masalah kehidupan yang terdapat dalam novel ini ialah masalah sosial yang menimpa remaja. remaja. Contohnya, Haziq dan Rafiq merupakan anak-anak Che Jah yang terlibat dengan masalah sosial akibat tersalah memilih kawan. Hal ini menyebabkan mereka diberhentikan sekolah. Namun, masalah Haziq dan Rafiq ini berjaya diselesaikan apabila mereka berdua kembalike sekolah untuk menduduki peperiksaan PMR. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------10. Terdapat pelbagai masalah kehidupan yang ditonjolkan dalam novel yang anda pelajari. Berdasarkan dua dua   masalah kehidupan dalam sebuah  sebuah  novel yang anda kaji, berikan cara  cara  masalah tersebut dapat diselesaikan.

Novel yang saya kaji ialah Songket Berbenang Emas karya Khairuddin Ayip. Banyak masalah kehidupan yang dikemukakan oleh pengarang dalam novel ini.

20 Antara masalah kehidupan yang terdapat dalam novel ini ialah masalah kemiskinan hidup sebuah keluarga. keluarga. Contohnya, Embong sekeluarga hidup dalam kemiskinan. Hal ini menyebabkan Embong menghadapi masalah untuk membeli bekalan makanan bagi menampung keluarganya. Masalah ini dapat diselesaikan apabila Tauke Lim membenarkan Embong berhutang di kedainya. Tauke Lim juga menghulurkan RM300 kepada Dahlia kerana dapat melanjutkan pelajaran ke Jepun. Seterusnya, masalah kehidupan yang terdapat dalam novel ini ialah masalah penghinaan terhadap orang lain. lain. Contohnya, Nek Kiah sangat membenci keluarga Dahlia. Dia juga sering menghina keluarga Dahlia. Masalah ini dapat diselesaikan apabila Nek Kiah terlantar sakit sehingga menimbulkan keinsafan kepada Nek Kiah atas sikapnya selama ini.

Koleksi Soalan KBAT Novel Jendela Menghadap Jalan (Tingkatan 4) SPM 2016/2017 Teknik Menjawab Soalan KBAT Novel (Tingkatan 4) SPM 2016/2017

- Soalan 7m = 4 Isi 3 Bahasa [jawab 1 novel (ting.4/5) sahaja] - Soalan 8m = 6 Isi 2 Bahasa [jawab dua buah novel yg telah pelajari ting.4 dan 5] click : Nota ekspres novel ting.4 dan 5 

1. Perwatakan watak utama Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Watak utama dalam novel ini ialah Lili. Terdapat banyak perwatakan watak utama dalam novel ini. Perwatakan pertama watak utama ialah Lili seorang yang cekal. cekal. Contohnya, Lili cekal menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku di Kampung Sentosa. Selain itu, perwatakan kedua watak utama ialah Lili seorang yang bertanggungjawab. bertanggungjawab. Contohnya, Lili menyatakan kesediaannya menjadi saksi kes keganasan rumah tangga Che Jah. Akhir sekali, perwatakan ketiga watak utama ialah Lili seorang yang berani. berani. Contohnya, Lili berani mendaki puncak bukit bersama-sama dengan Geetha pada lewat petang untuk melihat kejadian matahari terbenam.

2. Persoalan Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Terdapat banyak persoalan dalam novel ini. Persoalan yang pertama ialah persoalan kecekalan menghadapi cabaran. cabaran. Contohnya, Lili cekal menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku di Kampung Sentosa.

21

Selain itu, persoalan yang kedua ialah persoalan bertanggungjawab menyelesaikan masalah. masalah. Contohnya, Lili menyatakan kesediaannya menjadi saksi kes keganasan rumah tangga Che Jah. Akhir sekali, persoalan yang ketiga ialah persoalan keberanian seorang gadis. gadis. Contohnya, Lili berani mendaki puncak bukit bersama-sama dengan Geetha pada lewat petang untuk melihat kejadian matahari terbenam.

3. Latar masyarakat Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Terdapat banyak latar masyarakat dalam novel ini. Latar masyarakat yang pertama ialah masyarakat yang cekal menghadapi cabaran. cabaran. Contohnya, Lili cekal menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku di Kampung Sentosa. Selain itu, latar masyarakat yang kedua ialah masyarakat yang bertanggungjawab. bertanggungjawab. Contohnya, Lili menyatakan kesediaannya menjadi saksi kes keganasan rumah tangga Che Jah. Akhir sekali, latar masyarakat yang ketiga ialah masyarakat yang berani. berani. Contohnya, Lili berani mendaki puncak bukit bersama-sama dengan Geetha pada lewat petang untuk melihat kejadian matahari terbenam.

4. Latar tempat Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Terdapat banyak latar tempat dalam novel ini. Latar tempat yang pertama ialah ialah di Kampung Sentosa. Sentosa. Di sinilah Lili sinilah Lili cekal menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku. Selain itu, latar tempat yang kedua ialah di rumah Che Jah. Jah. Di sinilah  sinilah  Lili menyatakan kesediaannya menjadi saksi kes keganasan rumah tangga Che Jah. Akhir sekali, latar tempat yang ketiga ialah di puncak bukit. bukit. Di sinilah Lili sinilah Lili bersamasama dengan Geetha melihat kejadian matahari terbenam ter benam pada suatu lewat petang.

5. Nilai kemanusiaan Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Terdapat banyak nilai kemanusiaan dalam novel ini. Nilai kemanusiaan yang pertama ialah nilai kecekalan. kecekalan. Contohnya, Lili cekal menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku di Kampung Sentosa. Selain itu, nilai kemanusiaan yang kedua ialah nilai bertanggungjawab. bertanggungjawab. Contohnya, Lili menyatakan kesediaannya menjadi saksi kes keganasan rumah tangga Che Jah.

22

Akhir sekali, nilai kemanusiaan yang ketiga ialah nilai keberanian. keberanian. Contohnya, Lili berani mendaki puncak bukit bersama-sama dengan Geetha pada lewat petang untuk melihat kejadian matahari terbenam.

6. Pengajaran Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Terdapat banyak nilai kemanusiaan dalam novel ini. Pengajaran yang pertama ialah kita hendaklah cekal menghadapi cabaran. cabaran. Contohnya, Lili cekal menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku di Kampung Sentosa. Selain itu, pengajaran yang kedua ialah kita hendaklah bertanggungjawab. bertanggungjawab. Contohnya, Lili menyatakan kesediaannya menjadi saksi kes keganasan rumah tangga Che Jah. Akhir sekali, pengajaran yang ketiga ialah kita hendaklah berani. berani. Contohnya, Lili berani mendaki puncak bukit bersama-sama dengan Geetha pada lewat petang untuk melihat kejadian matahari terbenam.

7. Peristiwa yang memberikan teladan. – (pengajaran) Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa yang memberikan teladan dalam novel ini ialah kita hendaklah mengamalkan kasih sayang dalam kehidupan. kehidupan. Contohnya, Lili amat mengasihi ibu dan bapanya. Dia tidak membantah cadangan ibunya yang memintanya pulang bercuti di kampung datuknya di Dungun, Terengganu, walaupun hatinya begitu berat untuk berbuat demikian. Selain itu, peristiwa kedua yang memberikan teladan ialah kita perlulah sanggup memberikan bantuan kepada orang yang memerlukan pertolongan. pertolongan. Contohnya, Lili bersimpati dengan Che Jah dan menyatakan kesediaannya menjadi saksi kes keganasan rumah tangga Che Jah. Akhir sekali, peristiwa ketiga k etiga yang memberikan teladan ialah kita hendaklah cekal menghadapi cabaran. cabaran. Contohnya, Lili cekal menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku di Kampung Sentosa.

8. Nilai kasih sayang Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Nilai kasih sayang yang terdapat dalam novel ini ialah kasih sayang seorang anak terhadap kedua ibu bapanya. bapanya. Contohnya, Lili amat mengasihi ibu dan bapanya. Dia tidak membantah cadangan ibunya yang memintanya pulang bercuti di kampung datuknya di Dungun, Terengganu, walaupun hatinya begitu berat untuk berbuat demikian. Selain itu, nilai kasih sayang yang kedua ialah kasih sayang datuk dan nenek terhadap cucunya. cucunya. Contohnya, nenek melarang Lili ke pekan atau merayau ke sana-sini.

23

Selepas Lili diculik oleh anak Che Jah , nenek dan datuk melayan Lili dengan baik walaupun dahulu ibu Lili tidak mendengar nasihat datuk dan neneknya. Akhir sekali, nilai kasih sayang yang ketiga ialah kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya. anaknya. Contohnya, ibu Lili amat menyayangi anaknya dan sentiasa mengambil berat tentang kebajikan dan kesihatan anaknya.

9. Satu watak yang dianggap sebagai watak hitam, Tiga alasan memilih watak tersebut sebagai watak hitam Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Watak hitam yang terdapat dalam novel ini ialah Rafiq. Antara alasannya memilih Rafiq sebagai watak hitam adalah kerana Rafiq merupakan seorang yang bersikap kejam dan tidak berperikemanusiaan. berperikemanusiaan. Contohnya, Rafiq telah menahan dan mengacukan pisau ke leher Lili serta mengurung dan mengikat Lili di sebuah pondok buruk. Selain itu, Rafiq merupakan seorang yang ketagihan dadah jenis syabu. syabu. Contohnya, Rafiq mengugut ibunya, iaitu Che Jah supaya memberikannya duit bagi mendapatkan bekalan dadah. Akhir sekali, Rafiq merupakan seorang yang tidak mementingkan pendidikan. pendidikan. Contohnya Rafiq sering ponteng sekolah hingga hingg a menyebabkan dibuang sekolah.

10. Tiga sebab novel tersebut hebat dan menarik Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Sebab-sebab novel ini hebat dan menarik adalah kerana novel ini menunjukkan kecekalan seorang gadis dalam mengharungi kehidupan walaupun berhadapan dengan pelbagai cabaran. cabaran. Contohnya, Lili cekap menempuh semua dugaan dan masalah yang berlaku di Kampung Sentosa. Selain itu, sebab yang kedua ialah novel ini menunjukkan ketinggian ilmu yang dimiliki oleh seseorang. seseorang. Contohnya, Tuan Haji Abdul Rahman, iaitu datuk Lili memiliki ketinggian ilmu dalam bidang agama dan perubatan tradisional. Akhir sekali, sebab yang ketiga ialah novel ini menunjukkan kerukunan dalam kehidupan masyarakat yang berbilang kaum. kaum. Contohnya, Lili, Geetha dan Danel bersahabat baik walaupun mereka berlainan agama, bangsa dan adat resam.

11. Unsur konflik merupakan elemen penting- Kemukakan bukti bukt i yang tepat Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Dalam novel ini, terdapat konflik antara Rafiq dengan penduduk kampung. Contohnya, Rafiq selalu mencuri harta benda orang kampung dan harta benda milik keluarganya untuk dijual bagi mendapatkan wang untuk membeli syabu.

24

Selain itu, penduduk kampung juga cuba menghukum Rafiq dan Haziq yang telah dituduh mencuri kubah surau baharu yang telah hilang. Rafiq dan Haziq berjaya diselamatkan oleh Tuan Haji Abdul Rahman dan penduduk kampung yang prihatin akan nasib mereka. Akhir sekali, dengan bantuan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat dan penduduk kampung, Rafiq telah dihantar ke Pusat Pemulihan Akidah yang menyebabkan dia mula insaf dan belajar untuk berubah sedikit demi sedikit.

12. Kepentingan teknik dialog dalam mengembangkan peristiwa Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Kepentingan teknik dialog dalam mengembangkan sesuatu peristiwa yang terdapat dalam novel ini ialah dialog menyebabkan pembaca merasakan bahawa watak-watak dalam novel ini benar-benar hidup. Selain itu, teknik dialog dapat menjelaskan sesuatu isu, perkara atau kejadian. Seterusnya, teknik dialog dapat mempelbagaikan mood pembaca bagi mengelakkan perasaan bosan ketika membaca novel ini. Akhir sekali, teknik dialog dapat menggambarkan perwatakan watak dengan lebih jelas.

13. Peristiwa suka atau duka Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa duka yang terdapat dalam novel ini ialah peristiwa Lili yang menjadi orang tahanan Rafiq secara tiba-tiba. tiba-tiba. Perbuatan tersebut dianggap sebagai suatu kejutan besar dan kejadian yang meninggalkan kesan trauma kepada Lili. Selain itu, peristiwa duka yang kedua ialah peristiwa Che Jah yang menjadi mangsa pukul suaminya dan mangsa peras ugut anak-anaknya. anak-anaknya. Perbuatan tersebut merupakan suatu kes keganasan rumah tangga yang meninggalkan kesan trauma dari segi emosi kepada Che Jah.

14. Tema dan contoh peristiwa yang menggambarkan tema tersebut Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Tema yang terdapat dalam novel ini ialah kecekalan seorang gadis dalam menempuh semua dugaan dan cabaran. Contoh peristiwa yang pertama ialah peristiwa Lili ditahan, dikurung dan diikat oleh Rafiq di sebuah pondok buruk. Perbuatan tersebut tidak mematahkan semangatnya untuk bersegera pulang ke Kuala Lumpur, sebaliknya menguatkan lagi keinginannya untuk mengikuti perkembangan diri Rafiq sekali gus cuba membantunya. Selain itu, peristiwa yang kedua ialah peristiwa Lili yang menaiki bas ekspres secara bersendirian dari Kuala Lumpur ke Dungun membuktikan sifat cekal dan berdikari yang mula dipupuk oleh Lili.

25

15. Peristiwa dalam bahagian peleraian cerita, Bersetuju atau tidak Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa peleraian cerita dalam novel ini ialah Lili berasa lega apabila berjaya menghabiskan cuti sekolahnya selama dua minggu di Kampung Sentosa tanpa sebarang rungutan. Selain itu, nasib Che Jah dan dua anaknya, iaitu Haziq dan Rafiq telah mendapat perhatian daripada Jabatan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Seterusnya, suami Che Jah telah dihadapkan ke muka pengadilan. Jadi, saya bersetuju dengan peristiwa peleraian cerita novel ini. Saya bersetuju kerana orang yang bersikap kejam dan tidak berperikemanusiaan, iaitu suami Che Jah dihadapkan ke muka pengadilan bagi menerima hukuman yang setimpal dengan kesalahan  yang dibuat. Akhir sekali, isu pertikaian perti kaian pemasangan kubah di bumbung surau yang usang selesai kerana kubah itu telah dicuri dan dijual oleh suami Che Jah.

16. Anda kurang bersetuju dengan d engan kesudahan cerita novel – Jelaskan pengakhiran cerita sekiranya anda menjadi pengarang Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Saya kurang bersetuju dengan kesudahan novel ini. Hal ini demikian kerana pengarang menamatkan watak antagonis. Seman dengan cara yang begitu mudah. Sepatutnya, bagi meninggalkan kesan kepada pembaca, watak Seman perlu dikembangkan sehingga perbuatan kejamnya terhadap isterinya, Che Jah dan anak-anaknya, Rafiq dan Haziq selama ini betul-betul diberikan pengajaran yang setimpal. Selain itu, pengarang telah menjadikan tajuk novel “ Jendela Menghadap Jalan ” seribu satu persoalan atau tanda tanya dalam kalangan pembaca. Hal ini demikian kerana Lili sebagai watak utama dan pembaca masih mencari-cari jawapan yang sebenar tentang kerasionalan reka bentuk jendela yang dibina menghadap jalan secara lebih mendalam. Sepatutnya, pengarang menjelaskan hubung kait cerita yang dipaparkan dengan sejarah  jendela yang dibina menghadap jalan jalan itu bagi merungkaikan segala persoalan persoalan pembaca.

17. Peristiwa yang menjadi teguran dan kritikan pengarang terhadap masyarakat Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa pertama yang menjadi teguran dan kritikan pengarang terhadap masyarakat ialah peristiwa Rafiq yang menahan Lili sebagai orang tahanan. tahanan. Peristiwa ini mengkritik sifat individu yang sanggup melakukan apa-apa sahaja untuk melepaskan diri-sendiri daripada segala masalah. Selain itu, peristiwa kedua yang menjadi teguran dan kritikan pengarang terhadap masyarakat ialah peristiwa Rafiq dan Haziq yang terlibat dalam penagihan dadah. dadah.

26

Peristiwa ini mengkritik sifat individu yang sanggup melakukan perbuatan bodoh yang boleh menjejaskan kesihatan dan mengancam nyawa.

18. Peristiwa yang menerapkan nilai tolong-menolong Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa yang menerapkan nilai tolong-menolong dalam novel ini ialah peristiwa datuk Lili  yang berusaha berusaha untuk mencari ubat-ubatan herba yang sesuai sesuai bagi bagi menyembuhkan menyembuhkan penyakit penyakit Kak Mimah. Selain itu, peristiwa kedua yang menerapkan nilai tolong-menolong ialah peristiwa Kak Mimah dan Nadia yang berusaha dengan sedaya upaya untuk membebaskan Che Jah daripada belenggu keganasan suaminya.

19. Peristiwa yang menunjukan nilai tanggungjawab Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa yang menunjukkan nilai tanggungjawab dalam novel ini ialah peristiwa tanggungjawab seorang nenek terhadap cucunya. cucunya. Contohnya, nenek Lili iaitu Hajah Aishah tidak membenarkan Lili ke rumah Che Jah kerana bimbang akan keselamatan diri cucunya itu. Selain itu, peristiwa kedua yang menunjukkan nilai tangungjawab ialah peristiwa tanggungjawab sesama sahabat. sahabat. Contohnya, Danel berjaya menyelamatkan Lili daripada menjadi orang tahanan Rafiq dan Haziq kerana dia berasa bertanggungjawab terhadap semua kejadian yang berlaku itu.

20. Peristiwa yang memaparkan nilai kerjasama Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa yang memaparkan nilai kerjasama dalam novel ini ialah peristiwa Geetha bekerjasama dengan Lili mendaki puncak bukit bagi menyaksikan kejadian matahari terbenam. Selain itu, peristiwa kedua yang memaparkan nilai kerjasama ialah peristiwa Lili memberikan kerjasama dengan akur sahaja akan arahan ibunya yang ingin menghantarnya balik bercuti di kampung kelahiran ibunya di Dungun, Terengganu. Akhir sekali, peristiwa ketiga yang memaparkan nilai kerjasama ialah peristiwa Che Jah telah memberikan kerjasamanya dengan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat apabila dia dipanggil untuk menjadi saksi utama berhubung kes keganasan rumah tangga oleh suaminya itu.

21. Peristiwa yang memaparkan persoalan perhubungan kekeluargaan Novel yang telah saya kaji ialah i alah Jendela Menghadap Jalan, karya Ruhaini Matdarin. Peristiwa yang memaparkan persoalan perhubungan kekeluargaan dalam novel ini ialah

27

peristiwa hubungan kekeluargaan antara nenek dengan cucunya. Contohnya, nenek sentiasa mengawasi dan menjaga keselamatan Lili sepanjang Lili menghabiskan cuti sekolahnya di rumahnya.

Selain itu, peristiwa kedua yang memaparkan persoalan perhubungan kekeluargaan ialah peristiwa hubungan kekeluarga antara bapa saudara dengan anak saudara. Contohnya, Rashid mencuba menggembirakan hati Lili dengan menunaikan hajat Lili pergi bertandang ke rumah Che Jah secara sembunyi kerana nenek Lili telah melarang Lili pergi ke sana.

View more...

Comments

Copyright © 2017 DATENPDF Inc.